26. Ιουνίου 2019

Εκπαίδευση κτηνοτρόφων σε Θεσσαλία & Βόρεια Ελλάδα

Μέσα από το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προώθηση του πρόβειου κρέατος Meet the lamb με φορέα υλοποίησης την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, που ξεκίνησε τον φετινό Μάρτη, σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 120 κτηνοτρόφων έως 45 ετών, από τη Θεσσαλία και την Βόρεια Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τα αρνιά μας σε διαφορετικές μορφές κι όχι όπως τα σφάζαμε μέχρι τώρα, σε ηλικία δύο μηνών, μόλις απογαλακτιστούν από τις μάνες τους, στα 10-12 κιλά. Θα απογαλακτίζονται, θα μεγαλώνουν για άλλους 4-5 μήνες και θα πωλείται ένα προϊόν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Ένα αρνί 10 κιλών δεν πληροί τις προδιαγραφές για παϊδάκι που έχει το εισαγόμενο αρνί

περιγράφει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης.

Σημειώνει ότι οι κτηνοτρόφοι που θα συμμετάσχουν πιλοτικά στο «Meet the lamb» θα αποζημιωθούν, αλλά στην ουσία η Διεπαγγελματική σχεδιάζει να παραχθεί ένα προϊόν ανωτέρας ποιότητας, νόστιμο και φυσικά καλύτερο από τα εισαγόμενα, το οποίο ταυτόχρονα θα βελτιώσει το εισόδημα των παραγωγών. «Τα τελευταία χρόνια, δίνουμε έμφαση στο γάλα και προσπαθούμε να διώξουμε τα αρνιά γρηγορότερα από το μαντρί μας. Τα ‘‘γάλακτος’’ παίρνουν καλύτερη τιμή, αλλά όταν πάμε σε μεγαλύτερα αρνιά, ο έμπορος αγοράζει σε χαμηλότερη τιμή, γιατί δεν υπάρχει η αλυσίδα που θα τα προωθήσει». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινάει την αλυσίδα από την αρχή, από την παραγωγή, φτάνοντας στην προώθηση και την κατανάλωση του αρνιού, «ώστε ο καταναλωτής ν’ αγοράσει ποιοτικό και ελληνικό αρνί».

Το συγκεκριμένο εγχείρημα της ΕΔΟΚ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, που δέχτηκε μια μεγάλη χορηγία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνδράμοντας στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Πηγή: ypaithros.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες