26. Ιουνίου 2019

Δράσεις Προώθησης ΠΟΠ-ΠΓΕ Προϊόντων της Θεσσαλίας

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 15% των εξαγωγών τροφίμων με αυξητικές τάσεις είναι ποιοτικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης). Αυξανόμενη είναι επίσης η ζήτηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων και από τους τουρίστες οι οποιοι θέλουν να γνωρίσουν και να απολαύσουν την παραδοσιακή κουζίνα των τοπικών κοινωνιών που επισκέπτονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον κανονιμσό 2081/1992 άρχισε να κατοχυρώνει τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα που συνδέουν το προϊόν με την βιοποικιλότητα – παραδοσιακή ποικιλία φυτών η φυλή ζώον, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης και τον πολιτισμό της παραγωγής και κατανάλωσης των τοπικών κοινωνιών.

Οι Περιφέρειες της Ευρώπης και οι Οργανώσεις παραγωγών ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων προωθούν στην ΕΕ, στον ΠΟΕ και στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες μέσω του Δικτύου AREPO πολιτικές και Προγράμματα διακριτότητας των προϊόντων τους στο διεθνές εμπόριο και αποτροπής των απομιμήσεων ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων οι οποίες παραπλανούν τους καταναλωτές και διαμορφώνουν συνθήκες ανταγωνισμού για τους παραγωγούς ΠΟΠ/ΠΓΕ, βιολογικών προϊόντων με τοπικές Περιφερειακές σημάνσεις ποιότητας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών AREPO και είναι ανάμεσα στις πρώτες περιφέρειες της χώρας και της ΕΕ στην παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών ποιοτικών ΠΟΠ/ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Είναι προϊόντα κατοχυρωμένα με εισήγηση και φάκελο μελέτης οργανώσεων παραγωγών που θα ελέγξει το Υπουργείο Γεωργίας και ακολούθως πιστοποιούνται ή θα πιστοποιηθούν με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τους κανονισμούς 1151/2012 ( &1234/2007) τα ακόλουθα Θεσσαλικά προϊόντα και τρόφιμα (σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Συνθήκης της ΕΕ και το παράρτημα 1 του άρθρου 2 του καν. 1151/2012)

ΤΥΡΙΑ ΠΟΠ

Φέτα, Κασέρι, Μανούρι, Γαλοτύρι, Μπάτζος Θεσσαλίας, Γραβιέρα Αγράφων Καρδίτσας

ΚΡΕΑΤΑ ΠΟΠ

Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας
Κατσικάκι Σκοπέλου, Αρνάκι Αργιθέας, Τόνος Αλοννήσου, σε διαδικασία αναγνώρισης

ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ

Φιρίκι Πηλίου και Μήλα Ζαγοράς
Δαμάσκηνο Σκοπέλου σε διαδικασία αναγνώρισης
Κεράσι και Μήλα Αγιάς σε διαδικασία αναγνώρισης
Αχλάδι, ροδάκινο και σταφύλι Τυρνάβου σε διαδικασία αναγνώρισης
Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού σε διαδικασία αναγνώρισης

ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ/ΠΓΕ

Κονσερβοελιά Μαγνησίας
Ελιά Κισσάβου και Τεμπών σε διαδικασία αναγνώρισης

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΟΠ

Αμύγδαλα Συκουρίου, Τυρνάβου και Αλμυρού σε διαδικασία αναγνώρισης
Κάστανα Κισσάβου σε διαδικασία αναγνώρισης

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

Φασόλια και Πατάτες Ορεινών περιοχών Θεσσαλίας, σε διαδικασία αναγνώρισης
Αλλαντικά Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης
Χαλβάς Φαρσάλων σε διαδικασία αναγνώρισης
Σκόρδα Πλατύκαμπου
Μέλι Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης
Προϊόντα Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης

ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΠ

Ραψάνης Λάρισας, Αγχίαλου Μαγνησίας, Μεσενικόλα Καρδίτσας, Τσίπουρο Τυρνάβου

ΚΡΑΣΙΑ ΠΓΕ

Τυρνάβου, Ελασσόνας, Μετέωρα Τρικάλων, Μαγνησίας, Καρδίτσας

20 Πιστοποιημένα και 20 προς Αναγνώρισης και Πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ Θεσσαλίας

Τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα της Ελλάδας που παράγουν και εμπορεύονται 1200 επιχειρήσεις στην Ελλάδα ελέγχονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (AGROCERT) σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ των Περιφερειών βάση της ΚΥΑ 261611/2006. Πρέπει να εκπληρούν και τα άρθρα του καν. 1151/2012 άρθρο 7 : για τις προδιαγραφές του προϊόντος, άρθρο 8 της Ομάδας Παραγωγών, άρθρο 13 ως προς αποφυγή Ελληνοποιήσεων και απομιμήσεων κ.ο.κ.

Προγράμματα Κατοχύρωσης & Προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ Προϊόντων

  1. LEADER 2014-20 Εώς 12/2017 (μέσω πρόσκλησης Αναπτυξιακών Περιφέρειας)
    Μέτρο 19.2.7.2 Επιδότηση σύνταξης φακέλου ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ & δράσεις Ενίσχυσης Μεταποίησης και σύνδεσης με αγρό και οικοτουρισμό και Προβολής ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ
  2. ΓΓΕΤ δράσεις ΕΠΑΝΕΚ 2014-20 για Επιδότηση σύνταξης Φακέλου ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ πρωτογενή & δευτερογενή τομέα, 2018 (προϋποθέτει Διαγνωστική Έκθεση)
  3. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, Αρχές 2018
    Μέτρο 3.2 Ενίσχυση Προβολής ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων για παραγωγή (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα)
  4. Οριζόντιο Πρόγραμμα ΕΕ για ΠΟΠ.ΠΓΕ/AREPO προβολή 1/2018 & 1/202
  5. Διακρατικά Interreg (MED, ENI κα) για ΠΟΠ/ΠΓΕ προβολή μέσω συνεργασιών

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών του άρθρου 37, Φορείς Διαχείρισης ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων άρθρου 38, Αγροδιατροφικές συμπράξεις Περιφερειών, του άρθρου 35, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ανά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν, του άρθρου 34 του Νόμου 4384/2016 & συλλογικοί φορείς παραγωγών με ΑΦΜ.

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες