26. Ιουνίου 2019

Και άλλες αντιδράσεις από αγρότες στη Λάρισα με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα

Μετά την ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ εν όψη επίσκεψης Τσίπρα στη Λάρισα, κάλεσμα συμμετοχής στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου, στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, απευθύνει προς τα μέλη του ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης, επισημαίνοντας ειδικότερα σε ανακοίνωσή του:

Ο αγροτικός σύλλογος ΑΛΜΥΡΟΥ και Σούρπης με αφορμή το “Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας” στις 10 και 11 Οκτωβρίου στη Λάρισα καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας να πάρουμε μέρος μαζικά στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ στη Λάρισα στης 6 μ.μ.

Ο πρωθυπουργός θα έρθει σε μια φιέστα για να εξαγγείλει την “ανάπτυξη” της περιοχής όμως δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι αυτή η ανάπτυξη αφορά την κερδοφορία στις βιομηχανίες, τους μεγαλεμπόρους, τις τράπεζες. Δεν αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν το μόχθο τους να μην έχει αντίκρισμα και το εισόδημά τους να μειώνεται σταθερά και δραματικά κάθε χρόνο. Δεν αφορά τους εργαζόμενους με τους μειωμένους μισθούς και τις ευέλικτες μορφές εργασίας και εκμετάλλευσης, τους αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν καθημερινά τα μαγαζιά τους, τους συνταξιούχους των συντάξεων πείνας, για αυτό όλοι μαζί θα δώσουμε την αγωνιστική απάντησή μας.

Η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια μεταφράζεται σε άγρια φορολογία, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, πράσινο τέλος στο νερό, αυξήσεις στο ρεύμα κ.ά. που σημαίνει περίπου 60% απώλεια εισοδήματος. Αφορά στην κυνική ομολογία της κυβέρνησης και του υπουργείου ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην «οικονομία της αγοράς» στη διαμόρφωση των τιμών, στις «ανοιχτές τιμές» με τις οποίες παραδίδουμε τη σοδειά μας. Ανοίγει έτσι το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες που αγοράζουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Αυτή την κερδοφορία των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων και τη ρύθμιση των ανταγωνισμών τους στην παραγωγική αλυσίδα εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο “περί εμπορίας των νωπών προϊόντων” το οποίο δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικές κατώτερες τιμές στα προϊόντα ούτε και την άμεση πληρωμή με την παράδοση των προϊόντων, δεν εξασφαλίζει τους παραγωγούς σε περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποιος έμπορος ούτε και τις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις σε γάλα και κρέας.

Στην “ανάπτυξη” δεν χωράει η μερική εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελώου που έχει καταντήσει το “γεφύρι της Άρτας” για την περιοχή μας. Η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίζεται αφού η θέση της είναι ότι το τεράστιο υδατικό έλλειμμα των πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικών νερού στη Θεσσαλία θα καλυφθεί από μικροέργα, αναγκαία μεν, αλλά που δεν αποτελούν τη λύση για την άρδευση, την ύδρευση, την προστασία του περιβάλλοντος, για την αποτροπή της ερημοποίησης.

Η περιοχή μας στην πραγματικότητα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, αναπτυγμένη μηχανοποίηση της παραγωγής και οι αγρότες -κτηνοτρόφοι έχουν την τεχνογνωσία για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών προϊόντων που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ και των περιορισμών της στην παραγωγή, οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων μας έχει μετατρέψει σε χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στην Θεσσαλία η καπνοκαλλιέργεια έχει συρρικνωθεί δραματικά στην Ελασσόνα, το ίδιο συνέβη με την τευτλοκαλλιέργεια και το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης. Οι δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι δεν είναι πλέον βιώσιμες με τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Το εμπάργκο στη Ρωσία με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά τις δεσμεύσεις τους για το αντίθετο όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, μείωσε δραματικά το εισόδημα σε μήλα, ροδάκινα, αχλάδια και άλλα προϊόντα. Συνολικά όλα τα προϊόντα καρκινοβατούν, ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει και οι ζημιές στην παραγωγή είτε δεν καλύπτονται είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία στην οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, ενώ οι βιομηχανίες προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλη μείωση της τιμής του γάλατος για τη νέα χρονιά.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που εκφράζεται από τον αγροτικό σύλλογο Αλμυρού και Σούρπης στην περιοχή μας παλεύει να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτροφών που παράγουν όλο τον πλούτο. Με τη συγκέντρωση μας την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή αγροτών – κτηνοτρόφων και γεωργικών μηχανημάτων θα στείλουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η “ανάπτυξή τους” δεν χωράει στις ανάγκες μας και για αυτό θα μας βρίσκει απέναντί της στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας την επιβίωσή μας με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλλει και παλεύει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Και καθώς οι δικαστικές διώξεις των αγροτών συνεχίζονται στέλνουμε μύνημα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω συνεχίζουμε των αγώνα μας για συνθήκες ζωής στα χωριά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Όλοι στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στης 11 Οκτωβρίου στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ στης 6 μ.μ. στη Λάρισα.

Ένα σχόλιο

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες