16. Ιουνίου 2019

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων: τι πρέπει να γνωρίζετε

Σαφές μήνυμα πως «η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστο πυλώνα για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» απέστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας για την παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων στη Λάρισα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα σε συνεργασία  με την Πανελληνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.) και τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ν. Αντώνογλου και αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου. Την ημερίδα συντόνιζε ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ. Δημήτρης Σοφολόγης. Ενδεικτική παρουσία γεωπόνων από τη Θεσσαλία, Ιωάννινα, Λαμία.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης,

επί δεκαετίες φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους, σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων, γεωργικών φαρμάκων. Δυστυχώς υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, σοβαρή απειλή για την υγεία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων ένα από τα εργαλεία που θα συνεισέφερε ισχυρά στην αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η καθιέρωση με υπουργική απόφαση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια σαφή εικόνα των διακινούμενων ποσοτήτων φαρμάκων, θα μειωνόταν η ποσότητα στην απολύτως απαραίτητη και θα αυξανόταν η εμπιστοσύνη ότι αυτός που προμηθεύτηκε μια συσκευασία με φυτοφάρμακο θα έχει λάβει τις βασικές οδηγίες προφύλαξης και χρήσης του φαρμάκου.

Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο από επιστήμονα γεωπόνο και το μέτρο ξεκίνησε πιλοτικά στις 18 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσει με αναγκαστική εφαρμογή από τις  1/1/2018 .

Στο site του ΓΕΩΤΕΕ έχει αναρτηθεί αρχείο με Ερωτήσεις – Απαντήσεις σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Πηγή: ert.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες