21. Ιουλίου 2019

Ποιοτικότερη Η Ελληνική Λεβάντα

Με την αξιοποίηση ενός προγράμματος για τους «Νέους Αγρότες» ο Θανάσης Ρομπόλας από τον Πελεκάνο Κοζάνης βρέθηκε να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή. «Νόμιζα ότι θα μας βοηθήσει το κράτος, αλλά το μόνο πρόβλημα που έχουμε μέχρι τώρα είναι το κράτος.» δηλώνει και προτρέπει να δούμε τι έχει συμβεί με την δυναμική καλλιέργεια της Λεβάντας.

«Έχει πολλά να δώσει ειδικά αν διακινήσεις το προϊόν μόνος σου και το μεταποιήσεις. Έχει να σου δώσει ένα καλό μεροκάματο. Και θα μπορείς να επιβιώσεις. Αλλά τα προβλήματα είναι καθαρά του κράτους, μας έδωσαν κάποια λεφτά και θέλουν να τα πάρουν πίσω.» δηλώνει και μιλά για μια παραγωγή που έλκει το ενδιαφέρον κι άλλων χωρών.

«Με μια άδεια οικοτεχνίας, κάτι πολύ απλό για να βγει, καθώς χρειάζεται μια αίτηση που υποβάλλεται διαδικτυακά και ένα πιστοποιοτικό γιατρού, ότι είσαι υγιής, γίνεται κανείς 100% νόμιμος για την διάθεση της παραγωγής.» εξηγεί ο κος Ρομπόλας και σημειώνει «Ωστόσο, δεν μπορώ να βγάλω άδεια οικοτεχνίας γιατί δεν μπορώ να πληρώσω τον ΟΓΑ, έχω κάνει αίτηση πριν 1,5 χρόνο κι ακόμη δεν έχει έρθει η ειδοποίηση να πληρώσω αυτά που πρέπει. Φοβάμαι πως, μετά από τόσο καιρό, το σύνολο του ποσού θα είναι απαγορευτικό για μένα.»

Ως νέος αγρότης δεν μπορεί να εργαστεί κάπου αλλού, από την άλλη επειδή ακόμη η διαδικασία για την έκδοση άδειας οικοτεχνίας δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν θεωρείται νέος αγρότης. Έτσι, η πώληση των προϊόντων που ο ίδιος παράγει δεν γίνεται 100% νόμιμα.

Παρατηρεί κι εκείνος με την κρίση να έχουν επιστρέψει πολλοί στην παραγωγή των αρωματικών φυτών. «Όταν έχει πολλή παραγωγή πέφτει και η τιμή, αλλά για όλους βγαίνει ο ήλιος. Οπότε, θα κοιτάξεις το δικό σου προϊόν να είναι πιο ποιοτικό.» δηλώνει κι εξηγεί «Για να πουλήσει κανείς στο εμπόριο πρέπει να είναι 60% καθαρή, ενώ η Λεβάντα από ένα παραγωγό είναι πιο ποιοτική, έχει ένταση, τη βάζεις σήμερα και τελειώνει αύριο το μεσημέρι. Έχει να δώσει μεροκάματο, αλλά χρειάζεται αγώνας, όπως παντού.»

Τέλος, ο κος Θανάσης Ρομπόλας δεν παραλείπει να στείλει το δικό του μήνυμα. « Το να καθόμαστε και να πίνουμε καφέ στις καφετέριες δεν βγάζει κάπου. Πρέπει να αγωνιστούμε, σίγουρα δεν θα γίνουμε πλούσιοι, αλλά θα πρέπει να επιβιώσουμε κάπως. Το να φύγεις στο εξωτερικό κι αυτό δεν το θεωρώ λύση. Θέλει αγώνα και πείσμα και υπομονή.»

Πηγή: ert.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες