24. Αυγούστου 2019

Οινοποιοί προς Τσίπρα: Στη Θεσσαλονίκη να σημάνει το τέλος και των μνημονίων στο κρασί

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι οινοποιοί και το συλλογικό τους όργανο, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, προτείνουν τα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ως ευκαιρία για να ανακοινωθεί, επιτέλους, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Αναλυτικά, η επιστολή του Συνδέσμου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αυτές οι μέρες είναι καθοριστικές για το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποιίας. Εν μέσω του φετινού τρύγου, η Χώρα μας εξέρχεται επιτυχώς από την κατάσταση ομηρίας στην οποία είχε περιέλθει από τα μνημόνια. Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και παρουσιάζεται η ευκαιρία να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια.

Αυτή την στιγμή είναι λοιπόν η πλέον κατάλληλη για να άρετε το βαρύ και άδικο μέτρο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί που επιβλήθηκε το 2015 υπό συνθήκες που δεν υφίστανται πλέον.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε για τις συνέπειες του επαχθούς αυτού μέτρου οι οποίες δεν περιορίζονται στην φορολογική επιβάρυνση. Όπως επισημάναμε επανειλημμένως η επιβολή του οδήγησε σε έξαρση το λαθρεμπόριο και σε στρεβλώσεις σε βάρος των νόμιμων οινοποιείων τα οποία εκπροσωπούμε. Η κατάργηση αυτή, σε συνδυασμό με την πύκνωση των ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής και γενικότερα της φαυλότητας στον χώρο, θα είναι ευεργετική για το σύνολο του υγιούς κομματιού του κλάδου μας και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Εξάλλου η άρση του μέτρου θα καταστήσει επίσης άνευ αντικειμένου την υποχρέωση ογκομέτρησης δεξαμενών η οποία σήμερα απειλεί άμεσα την βιωσιμότητα όλων των οινοποιητικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε των μικρών.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ακούσετε με ευαισθησία την αγωνία της ελληνικής οινοποιίας και το πάγιο αίτημα του Συνδέσμου μας για κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η μεγάλη ευκαιρία να δώσετε το στίγμα μιας νέας αρχής για την ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού με το πέρας την μνημονιακής εποχής. Είμαστε βέβαιοι ότι τώρα θα γίνει πράξη αυτό που αναγγείλατε ήδη το 2017 και θα συμβάλλετε καθοριστικά να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν στο σώμα αυτού του λαμπερού και τόσο δυναμικού κλάδου που λέγεται ελληνικό κρασί.»

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες