22. Αυγούστου 2019

Λαρισαίος ο πρώτος παραγωγός που υπέγραψε τη σύμβαση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αδειοδότηση σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, φωτοβολταϊκού σταθμού στο πρόγραμμα Virtual Net Metering, ισχύος 80 kw του αγρότη Γιώργου Ζιάμα, ο οποίος είναι και ο πρώτος παραγωγός στο νομό της Λάρισας, που υπέγραψε τη σύμβαση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με τον προμηθευτή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Φωτεινή Κούρου, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Περιβαλλοντολόγοι Energy, «το όφελος για τον συγκεκριμένο παραγωγό ξεπερνά τα 9.000 ευρώ κατ’ έτος».

Σύμφωνα με την ίδια ο αγρότης θα καλύπτει με το φωτοβολταϊκό σταθμό τις ανάγκες σε ενέργεια για τρεις συνολικά γεωτρήσεις που διαθέτει, προκειμένου να ποτίζει τα χωράφια του.

Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του εικονικού (Virtual) ενεργειακού συμψηφισμού, δηλαδή το να μοιράζεται κατά κάποιο τρόπο η ενέργεια μέσω του φωτοβολταϊκού σε διαφορετικές πηγές κατανάλωσης (εν προκειμένω τις τρεις γεωτρήσεις).

Στην «εικονική» αυτοπαραγωγή, δηλαδή, δεν απαιτείται το φωτοβολταϊκό σύστηµα να βρίσκεται εκεί που πραγµατοποιείται η κατανάλωση (µετρητής ΔΕΗ). Έτσι, ένας αγρότης µπορεί να συµψηφίζει τη συνολική κατανάλωση όλων των αντλιοστασίων που βρίσκονται σε διαφορετικά χωράφια µε ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα.

«Ολοκληρώσαμε την υποβολή του φακέλου μέσω της εταιρείας και καταφέραμε να πάρουμε την έγκριση, προσκομίζοντας αρκετά δικαιολογητικά. Πλέον, όταν μαζέψουμε τα βαμβάκια, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα είναι δίπλα από μια πομόνα, η οποία διαθέτει ρολόι. Το πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 1,5 στρέμμα περίπου, δηλαδή πολύ λίγο. Το θετικό είναι επίσης ότι η εκκαθάριση με τους λογαριασμούς θα γίνεται κάθε τρία χρόνια, οπότε αν το πάρκο παράγει λιγότερο ρεύμα από αυτό που καταναλώνουν οι γεωτρήσεις, θα καλύπτουμε τη διαφορά», δήλωσε από την πλευρά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Ζιάμας.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, η εταιρεία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει ότι σήμερα 7 Αυγούστου 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αδειοδότηση σε ΔΕΗ & ΔΕΔΔΗΕ, Φωτοβολταϊκού Σταθμού στο πρόγραμμα Virtual Net Metering, ισχύος 80 kw του αγρότη Γεωργίου Ζιάμα, ο οποίος είναι και ο πρώτος παραγωγός στο νομό της Λάρισας, που υπέγραψε τη Σύμβαση Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού με τον Προμηθευτή.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα των σχεδίων Βελτίωσης 4.1.3 και επιδοτείται σε ποσοστό 50%. Έως 15 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης φακέλου για τα σχέδια βελτίωσης και στο επόμενο τρίμηνο θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Σταθμού.

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 72.000 € από τα οποία 36.000 είναι ιδία κεφάλαια και 36.000 επιδότηση από τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ η απόσβεση του έργου αναμένεται να γίνει σε μόλις 3,9 χρόνια.

Το αξιοσημείωτο και το ισχυρό όφελος του κυρίου Ζιάμα, που απορρέει από την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης, έγκειται στο γεγονός ότι αναμένεται να εξοικονομεί κάθε χρόνο, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9.248 €!!! Δηλαδή, αυτά τα χρήματα, αντί να δίνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΗ, θα παραμένουν στον επενδυτή αγρότη.

Να επισημάνουμε ότι με τα προγράμματα Net Metering (Αυτοπαραγωγή) και Virtual Net Metering οι αγρότες επιδοτούνται 50–60% από τα Σχέδια Βελτίωσης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος σε μια αγροτική παροχή, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια και σε άλλες δικές τους παροχές. Η απόσβεση της επένδυσης σε γενικότερο επίπεδο αναμένεται να γίνει σε μόλις 3-4 χρόνια! Το κόστος της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας έχει μειωθεί τόσο ώστε πλέον συμφέρει να είμαστε ‘αυτοπαραγωγοί’, δηλαδή να παράγουμε με δικά μας μέσα την ενέργεια που χρειαζόμαστε αντί να την αγοράζουμε από το δίκτυο.

Ήδη η εταιρεία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY έχει προχωρήσει την αδειοδότηση 30 Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Σταθμών που πρόκειται να κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα.

Η Περιβαλλοντολόγοι Energy ιδρύθηκε το 2007 από την κα Φωτεινή Κούρου, Περιβαλλοντολόγο, με βασικό κίνητρο την πίστη της στην τεράστια προοπτική και δυναμική των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Εταιρεία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY είναι πρωτοπόρα ,στην κατασκευή και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία, αξιοπιστία και εξειδικευµένο προσωπικό. Με µεγάλο αριθµό εγκατεστηµένων έργων φωτοβολταϊκών από το 2007 σε όλη την χώρα, εγγυάται τη βέλτιστη επιλογή του εξοπλισµού που σας ταιριάζει και την ποιοτικότερη δυνατή εγκατάσταση στις καλύτερες τιµές. Το Μελετητικό Τμήμα της εταιρείας είναι σε θέση να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2410-617777 καθώς και στο email: info@perivallontologoi.gr.

Πηγή: agrotypos.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες