15. Ιουλίου 2019

Κτηνοτρόφοι της Αίγινας: 400 ευρώ το δίμηνο για το πότισμα των ζώων

Υψηλό κόστος ζωοτροφών και νερού είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Αίγινας.

Περιμένουμε τον Υπουργό κ. Ε. Αποστόλου, που θα έρθει, στις 30 Ιουλίου, στο νησί για να παρουσιάσει τον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τον πρωτογενή τομέα, για να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι

τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Χερουβίμ, κτηνοτρόφος στην Αίγινα.

Η μεταφορά ζωοτροφών στην Αίγινα είναι πολύ ακριβή. Το καράβι από τον Πειραιά θέλει για μια παλέτα 60 ευρώ. Η Αττική δεν έχει ζωοτροφές οπότε θα πρέπει να μεταφέρουμε από την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που ανεβάζει ακόμη πιο πολύ το κόστος. Η Αίγινα δεν έχει χωράφια για να νοικιάσουμε και να καλλιεργήσουμε ζωοτροφές. Έχω ζητήσει πολλές φορές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας εντάξει στις ενισχύσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη γι αυτό το θέμα.

Επίσης το νερό για να ποτίζουμε τα ζώα μας είναι πολύ ακριβό. Στο νησί δεν υπάρχουν γεωτρήσεις και δεν δίνονται νέες άδειες. Το νερό αναγκαζόμαστε να το πληρώνουμε από το δίκτυο του νησιού. Ο δήμος δεν μας κάνει κάποια έκπτωση. Το προηγούμενο δίμηνο πλήρωσα 400 ευρώ για το πότισμα των ζώων μου.

Αν θέλουν να παραμείνουν οι αγρότες στα νησιά θα πρέπει να τους βοηθήσουν να κάνουν επενδύσεις. Το ποσοστό ιδίας συμμετοχής στα Σχέδια Βελτίωσης είναι απαγορευτικό. Επίσης θα πρέπει να έρθουν νέοι στο επάγγελμα. Όμως αυτοί που εντάσσονται στους Νέους Αγρότες και δεν έχουν εκπαιδευτεί δεν έχουν μέλλον στο κτηνοτροφικό επάγγελμα. Σήμερα ένας κτηνοτρόφος χρειάζεται εκπαίδευση και δεν μπορούν τα παιδιά της πόλης να επιβιώσουν. Θα αναγκαστούν σε λίγα χρόνια να τα παρατήσουν και να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν.

Ένα ακόμη πρόβλημα που έχει η Αίγινα είναι ότι δεν υπάρχει σφαγείο. Οι εκτροφές είναι λίγες στο νησί και δεν συμφέρει να δημιουργηθεί κάποιο. Έχω ζητήσει επανειλημμένως από το ΥπΑΑΤ να δώσει άδεια κινητού σφαγείου για να μπορέσουν οι περίπου 25 κτηνοτρόφοι να σφάζουν τα ζώα τους.

Υπάρχει μια αγορά όπου μπορούν οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) να πουλάνε την παραγωγή τους στους επισκέπτες του νησιού. Ωστόσο ο δήμος που είναι υπεύθυνος για την έκδοση αδειών πώλησης κωλυσιεργεί και δεν βγάζει νέες άδειες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι παραγωγοί με πρόστιμα.

Τέλος θα ήθελα να καλέσω όλους να έρθουν στη φετινή γιορτή του φυστικιού στην Αίγινα, στις 13-16 Σεπτεμβρίου. Φέτος θα έχει επετειακό χαρακτήρα αφού κλείνει τα 10 χρόνια».

Πηγή: agrotypos.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες