21. Ιουλίου 2019

Η Σαλιγκαροτροφία Έχει Μέλλον Αρκεί να Επενδύσεις στη Γνώση

Η εταιρία Agromarma με τις εξαγωγές δείχνει τον δρόμο

Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της εκτροφής σαλιγκαριών, αλλά και της προώθησης του προϊόντος στη διεθνή αγορά. Η χάρη του έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, αφού τον κάλεσαν μέχρι την Ιορδανία για να στήσει μια επιχείρηση εκτροφής σαλιγκαριών. Η επιχείρηση του η Agrofarma εδρεύει στο Ομορφοχώρι Λάρισας, όπου μαζί με τη σύζυγο του εκτρέφουν σαλιγκάρια σε μια έκταση 4 στρεμμάτων. Πρόκειται για τον Τάσο Υψηλάντη, ο οποίος υπερασπίζεται την σαλιγκαροτροφία και απαντά σε όσους έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν πυροτέχνημα, λέγοντας ότι μπορεί να αποφέρει κέρδη, αρκεί να μην βιάζεσαι και να επενδύεις στη γνώση.

Τα πρώτα βήματα

Η εκτροφή σε δοκιμαστικό πεδίο ξεκίνησε το 2001 και το 2004 μετά από τις αισιόδοξες ενδείξεις, συστήθηκε σε εταιρία το 2004, και μέχρι το 2008 τροφοδοτούσε την ελληνική αγορά με νωπα σαλιγκάρια. Διαπιστώνοντας όμως την μνημονιακή κρίση και τα δύσκολα χρόνια που έρχονταν, αποφάσισε να απευθυνθεί στην διεθνή αγορά, με αιχμή του δόρατος την Ισπανία και την Ιταλία. Ταυτόχρονα ο Τάσος Υψηλάντης επιμόρφωνε όσους επιθυμούσαν εκείνη την περίοδο να ασχοληθούν επαγγελματικά με την εκτροφή και εμπορία σαλιγκαριών, ενώ αναλάμβανε (συνεχίζει και τώρα) να στήσει τις μονάδες εκτροφής.

Ο ίδιος διαθέτει ένα σύγχρονο κλειστό θερμοκήπιο σε μια έκταση 4 στρεμμάτων στο Ομορφοχώρι, με αυτόματο σύστημα ποτίσματος και την στρεμματική απόδοση να κινείται στους 4 τόνους\στρέμμα (15-17 τόνοι\στρ σε ετήσια βάση). Επειδή οι δικές του αποδόσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες παραγγελίες από το εξωτερικό ο κ. Υψηλάντης προμηθεύεται σαλιγκάρια κι από άλλες μονάδες, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε και ο ίδιος.

Το μέλλον της σαλιγκαροτροφίας

Με αφορμή τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και σχολιάζοντας αυτούς που χαρακτηρίζουν την σαλιγκαροτροφία «εκτινασσόμενο πύραυλο που είχε ανώμαλη προσγείωση», ο κ. Υψηλάντης παραθέτει την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας του, κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2018.

Η AGROFARMA λοιπόν πέτυχε τους ακόλουθους στόχους: Άνοιξε την αγορά TAIWAN, με φρέσκα σαλιγκάρια. Η πρώτη παραγγελία δειγματοληψίας εκτελέστηκε, μέσω εταιρείας courier, κατόπιν αιτήματος του πελάτη. Άνοιξε την αγορά των ΗΑΕ (Ντουμπάι), με Χαβιάρι σαλιγκαριού. Η πρώτη παραγγελία έχει εκτελεστεί και έλαβε τα καλύτερα σχόλια σχετικά με τη γεύση και την υφή. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα γίνονται τακτικές μηνιαίες αποστολές. Άνοιξε την αμερικανική αγορά με χαβιάρι σαλιγκαριών. Η πρώτη παραγγελία δείγματος έχει εκτελεστεί και εγκριθεί. Από τα μέσα Ιουλίου του 2018 θα υπάρχουν τακτικά μηνιαίες αποστολές 2-3 κιλών στις ΗΠΑ. Υλοποίησε έργα τεχνικής συμβουλευτικής στην Ιορδανία, τη Βουλγαρία και είναι σε αναμονή της συμφωνίας για την Πολωνία, ενώ ήλθε σε συμφωνία με εταιρία της Ν.Αφρικής  για ένα μεγάλο project συνολικής επένδυσης 5.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Τάσο Υψηλάντη «το πρόβλημα δημιουργήθηκε, επειδή κάποιοι βιάστηκαν να …πλουτίσουν. Δεν ήξεραν το αντικείμενο, δεν επιμορφώθηκαν όσο θα έπρεπε. Κάποιοι ήρθαν μια φορά στη μονάδα μου και θεώρησαν ότι τα έμαθαν όλα. Επίσης αρχικά δεν υπήρχε και η εξειδικευμένη γεωπονική γνώση και ακολουθήθηκε η τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την καθηγήτρια Μάγια Χατζηιωάννου έχει συμβάλει σημαντικά με τα εργαστήρια της στην επιμόρφωση των παραγωγών εκτροφέων σαλιγκαριών.

Η κατανάλωση

Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε εντάξει τα σαλιγκάρια στην καθημερινότητα μας, παρά μόνο τα αντιμετωπίζουμε ως gourme κατάσταση. Εξαιρείται η Κρήτη, όπου η κατανάλωση παρουσιάζει μια σταθερότητα και περιοχές που διαθέτουν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι είχαν μάθει να τρώνε σαλιγκάρια από τους προγόνους τους. Σύμφωνα με τον κ. Υψηλάντη «στην χώρα μας, ελέω κρίσης, είναι δύσκολο να κερδίσει μερίδιο αγοράς το σαλιγκάρι. Ακόμη και κάποια ξενοδοχεία που μας ζητούσαν κάποιες ποσότητες, τώρα τις έχουν περιορίσει. Ευτυχώς υπάρχουν οι εξαγωγές».

Να σημειωθεί ότι τα εξαγώγιμα προϊόντα της AGROFARMA είναι εκτός από νωπά σαλιγκάρια, τα γυάλινα βαζάκια, οι κονσέρβες και το χαβιάρι.

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες