17. Ιουνίου 2019

Στην Ελασσόνα η νέα Γαλακτοκομική Σχολή

Πανελλήνιο κέντρο εκπαίδευσης τυροκόμων και τεχνικών γαλακτοκομίας, με τη βούλα του Υπουργείου Παιδείας, θα γίνει η Ελασσόνα, από τη νέα σχολική χρονιά.

Οι επίμονες προσπάθειες χρόνων, του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Ευαγγέλου, με την αμέριστη στήριξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, να δημιουργηθεί Γαλακτοκομική Σχολή, στον μεγάλο κτηνοτροφικό δήμο της Ελλάδας, ευοδώθηκαν πρόσφατα, με την έγκριση του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου και την άμεση ανταπόκριση του υφυπουργού Παιδείας κ. Δημ. Μπαξεβανάκη- ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελασσόνα- που έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση της πρότασης του δημάρχου.

Αναλυτικότερα, ξεκινά τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ελασσόνα, η λειτουργία του δεύτερου σε όλη τη χώρα (μετά αυτού των Ιωαννίνων), τμήματος της ειδικότητας τεχνικού γαλακτοκομίας- τυροκόμου, διετούς φοίτησης, από το 2ο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Λάρισας.

Μετά από έναν μαραθώνιο επαφών και συζητήσεων του κ. Ευαγγέλου, στις περισσότερες εκ των οποίων συμμετείχε και ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης, με υπουργούς ( π.χ. υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη, υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κ.α.) βουλευτές, στελέχη υπουργείων της κυβέρνησης, και εκπροσώπους τοπικών φορέων της δημόσιας εκπαίδευσης, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα λειτουργίας της νέας εκπαιδευτικής δομής, τελικά αποφασίστηκε να ενταχθεί στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα να ενσωματωθεί ως ειδικότητα στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας.

Τον πρώτο χρόνο, και συγκεκριμένα την ερχόμενη νέα σχολική χρονιά, η ειδικότητα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ελασσόνας, ενώ ήδη δρομολογείται από τη δημοτική αρχή Ελασσόνας, η δημιουργία της μόνιμης στέγης της, που θα είναι το παλιό Καπνεργοστάσιο της Ελασσόνας, το οποίο περιλαμβάνει τρία κτίσματα, σε έκταση 3.000 τ.μ.

Ν. Ευαγγέλου: Υλοποιήσαμε το όραμά μας

Για την επίτευξη του μεγαλόπνοου στόχου, ο δήμαρχος κ. Ευαγγέλου δήλωσε στην «Ε»: «Ένα όραμα πολλών ανθρώπων, από την εποχή ακόμα που ο Φώτης Χατζημιχάλης ήταν υπουργός, πλέον είναι πραγματικότητα. Η Ελασσόνα υποδέχεται τη Γαλακτοκομική της Σχολή, μετά από αγώνα που δώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια.

Ήταν πολλοί εκείνοι που μας συμβούλεψαν να μην προσδοκούμε τίποτα θετικό γιατί «όλοι μένουν στα λόγια και τίποτα δεν γίνεται».

Δεν τους ακούσαμε, δεν τους αγνοήσαμε κιόλας. Με σχέδιο και αλλεπάλληλες επαφές σε όλα τα επίπεδα καταφέραμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλους του υπουργούς της κυβέρνησης που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπλέχτηκαν στην ιστορία αυτή, αναγνωρίζοντας το δίκιο του αιτήματός μας. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε μικρά ή μεγαλύτερα εμπόδια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους όλους τους βουλευτές του νομού, οι οποίοι, τόσο με τις επισκέψεις τους στο Δημαρχείο, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό τους έλεγχο, πίεσαν την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Σχολής Γάλακτος στην Ελασσόνα, δημιουργώντας στην πράξη ένα κοινό μέτωπο.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ηλία Τανό, διευθυντή του 2ου ΙΕΚ Λάρισας με τον οποίο η συνεργασία μας παίρνει πλέον άλλου είδους μορφή.

Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο αυτό, αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά εμπόδια, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στην απίστευτη γραφειοκρατία που μαστίζει το ελληνικό κράτος. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διορθώσει το δομικό αυτό πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, αν θέλουμε πραγματικά να μετατραπούμε σε μια χώρα σύγχρονη.

Ο σχεδιασμός μας όμως δεν σταματάει εδώ. Μόλις μεταφερθεί η Σχολή στον ιδιόκτητο χώρο του Καπνεργοστασίου στην Ελασσόνα, -τα σχέδια διαμόρφωσης του χώρου είναι έτοιμα – έχουμε έτοιμο το σχέδιο διασύνδεσής της με την τοπική οικονομία.

Με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής, με τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία, προχωρούμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού σχεδίου που είχε ποτέ η Ελασσόνα, συνεχίζοντας, παράλληλα, τον αγώνα μας για την αξιοποίηση του Ολύμπου. Το πρώτο και σημαντικό βήμα έγινε».

Κόκκαλης: «Ήταν προσωπικό στοίχημα…»

Αντίστοιχα και ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης δήλωσε στην «Ε»: «Η δημιουργία και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού φορέα που θα απαντά σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις ενός εξόχως δυναμικού κλάδου, όπως είναι αυτός της ελληνικής κτηνοτροφίας, αποτέλεσε για μένα προσωπικό στοίχημα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η γνώση δεν έχει καμιά αξία, εκτός αν την εφαρμόσεις κάπου. Κι αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας. Να δώσουμε στους νέους κτηνοτρόφους τη γνώση εκείνη που θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για μία αναπτυξιακή κοσμογονία, όχι μόνον στην περιοχή της Λάρισας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας».

Να σημειωθεί ότι το παλιό καπνεργοστάσιο («Καπνομάγαζα») στην Ελασσόνα, έχει παραχωρηθεί από το 2012 στο Δήμο, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.

Στα τρία κτίσματα του εργοστασίου προβλέπεται να γίνουν αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και ένα πρότυπο τυροκομείο.

Πηγή: Λένα Κισσάβου, eleftheria.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες