22. Αυγούστου 2019

Τα πρώτα συμπεράσματα για την ΚΑΠ μετά το 2020

11 Ιουνίου 20180

Μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν για την ΚΑΠ και μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Τάσου Χανιώτη, μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα ως προς την κατεύθυνση που θα έχει η ΚΑΠ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Συμπέρασμα 1ο: Η διαχείριση θα κρίνει το μέγεθος της απώλειας

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χανιώτης, το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από την ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 είναι 18,2 δισ. ευρώ. Αυτό συνιστά μια απώλεια της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ περίπου, σε σχέση με όσα έλαβε η χώρα μας για το προηγούμενο ΠΑΑ. Εκ του παραπάνω ποσού, τα 14,2 περίπου δισ. αφορούν τις Άμεσες Ενισχύσεις, για τα οποία ο κ. Χανιώτης ανέφερε ότι «εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση πώς θα τα διανείμει». Σχετικά με τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Χανιώτης διευκρίνισε ότι αυτά διαμορφώνονται με τις τρέχουσες τιμές και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία τους δεν ισχύει.

Συμπέρασμα 2ο: Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων

Μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, ήδη διαφαίνονται οι πρώτες αντιδράσεις των κρατών-μελών. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι, μετά τους τριγμούς του Brexit, θα υπάρξουν δύο διακριτά στρατόπεδα: Οι λεγόμενοι payers (αυτοί που πληρώνουν) και οι beneficiaries (αυτοί που εισπράττουν). Δεν είναι τυχαίο ότι οι ζυμώσεις των χωρών με κοινά συμφέροντα ξεκίνησαν με το «καλημέρα», όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χ. Κασίμη, με τους υπουργούς Γεωργίας πέντε χωρών (Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Φινλανδίας) και την κοινή δήλωση αντίθεσής τους στις μειώσεις του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.

Συμπέρασμα 3ο: Ο φόβος της «εθνικοποίησης»

Όπως και στο παρελθόν, καμία από τις χώρες που θίγεται με τη μείωση του προϋπολογισμού δεν επιθυμεί «κουρέματα». Η πανευρωπαϊκή συνοχή της ΚΑΠ θα δοκιμαστεί και ο φόβος της «επανεθνικοποίησής» της έχει ήδη εκφραστεί από τις αγροτικές οργανώσεις. Μάλιστα, ο Γερμανός εκπρόσωπος της Copa, Joachim Rukwied, μίλησε για «αποσταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης των άμεσων ενισχύσεων». Επιπλέον, υπάρχει το πλαφόν στις ενισχύσεις που διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ, μαζί με τη μείωση στις ενισχύσεις άνω των 60.000 ευρώ. Εκεί διαφαίνεται ο φόβος των «μεγάλων» χωρών του Βορρά αλλά και άλλων χωρών όπως η Τσεχία, όπου κυριαρχούν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Για την περίπτωση της Ελλάδας, η συγκεκριμένη αλλαγή και η όλη συζήτηση, από όπου και αν τέθηκε, είναι άνευ σημασίας, καθώς ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που λαμβάνουν τέτοια ποσά είναι μερικές δεκάδες.

Συμπέρασμα 4ο: Η μεγάλη σημασία της τεχνολογίας

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες νόες της ΕΕ, ένα από τα σημαντικά αρνητικά της ΚΑΠ είναι ότι, μέχρι στιγμής, η επίτευξη της αύξησης της παραγωγικότητας έχει συντελεστεί μέσω της αυξημένης χρήσης των εισροών και της μείωσης της απασχόλησης. Αυτή η συνταγή έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χανιώτης και είναι καιρός να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Σύμφωνα με τα κείμενα της επερχόμενης ΚΑΠ και τις δηλώσεις του Έλληνα αξιωματούχου της Κομισιόν, αυτός ο δρόμος, και ο καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής είναι η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής γεωργίας. Όπως τόνισε και ο ίδιος, «η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει πίσω στις εξελίξεις».

Συμπέρασμα 5ο: Τα στρατηγικά σχέδια τρόμος για την Ελλάδα

Είναι γνωστό, και δεν χρειάζεται ανάλυση, ότι όπου υπάρχει η προοπτική των σχεδίων για τη χώρα μας, ξυπνάνε… φαντάσματα. Ο Έλληνας εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε με νόημα ότι, ανεξαρτήτως χρονοδιαγραμμάτων, «υπάρχουν χώρες που ήδη ετοιμάζουν τα σχέδιά τους. Το ότι ο χρόνος είναι αρκετός, δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούμε».

Πηγή: ypaithros.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες