17. Ιουνίου 2019

Άνοιξε η δράση ενίσχυσης για μικρό σκαθάρι κυψέλης

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση τις επόμενες ημέρες θα γίνει με κλήρωση από το Μελισσοκομικό Μητρώο μελισσοκόμων (έως 15) ανά περιοχή υψηλού κινδύνου. Μετά την επιλογή τους, θα γίνει πρόσκληση στους μελισσοκόμους οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής-πληρωμής στην αρμόδια ΔΑΟΚ.

Σημειώνεται πως η δράση 2.1 «Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι:

α) Για τις δαπάνες της παρ. 2, στοιχείο α), του παρόντος άρθρου, οι μελισσοκόμοι, κάτοχοι τουλάχιστον σαράντα (40) κυψελών διαχείμασης, οι οποίοι, για κάθε μελισσοκομικό έτος εφαρμογής του Προγράμματος, έχουν υποβάλλει αίτηση-δήλωση κυψελών διαχείμασης ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό βιβλιάριο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου,

Ύψος ενίσχυσης

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος, επιλέξιμες δαπάνες είναι οι παρακάτω:

α) Οι δαπάνες ενίσχυσης των μελισσοκόμων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Το ύψος της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα εβδομήντα πέντε ευρώ (75 ευρώ) για το μελισσοκομικό έτος 2018 και στα εκατόν πενήντα ευρώ (150 ευρώ) για το μελισσοκομικό έτος 2019, χορηγείται δε για κατ’ ελάχιστο δέκα μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα είκοσι.

Στο σύνολό της η σχετική δαπάνη ανά δικαιούχο μελισσοκόμο αφορά τα μελισσοσμήνη ενός μόνο μελισσοκομείου-δείκτη. β) Οι δαπάνες ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Το ύψος της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα εξήντα ευρώ (60 ευρώ) για το μελισσοκομικό έτος 2018 και στα εκατόν είκοσι ευρώ (120 ευρώ) για το μελισσοκομικό έτος 2019, χορηγείται δε για κατ’ ελάχιστο δέκα μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα είκοσι. Στο σύνολό της η σχετική δαπάνη για όλους τους δικαιούχους φορείς μπορεί να αφορά έως και τρία μελισσοκομεία-δείκτες για κάθε ζώνη υψηλού κινδύνου που βρίσκεται στο νομό έδρας τους.

Ζώνη υψηλού κινδύνου

1. Για τον επακριβή καθορισμό των ζωνών υψηλού κινδύνου, προϋπόθεση αποτελεί ο προσδιορισμός των σημείων εκείνων που εκτιμώνται ως οι πιθανότερες πύλες εισόδου του μικρού σκαθαριού της κυψέλης στη χώρα.

2. Προς την κατεύθυνση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη α) τη βιολογία του εντόμου, β) τις κατηγορίες επικίνδυνων φορτίων (μέλισσες, γόνος, προϊόντα της κυψέλης, μελισσοκομικός εξοπλισμός, βομβίνοι, ώριμα φρούτα και λαχανικά, φυτά σε γλάστρες κ.λπ.) και γ) τους διεθνείς λιμένες και αερολιμένες της χώρας μέσω των οποίων διακινούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες των παραπάνω φορτίων, προσδιορίζονται ως πιθανές πύλες εισόδου του εντόμου τα εξής σημεία:

1) Λιμένας Πειραιά (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά)

2) Αερολιμένας Αθηνών (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής)

3) Λιμένας Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης)

4) Αερολιμένας Θεσσαλονίκης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης)

5) Λιμένας Πατρών (Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας) 6) Λιμένας Ηγουμενίτσας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας) 7) Λιμένας Ηρακλείου (Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου)

Για το καθένα από τα παραπάνω σημεία, οριοθετείται ως ζώνη υψηλού κινδύνου η περιοχή που εκτείνεται εντός ακτίνας δέκα (10) χιλιομέτρων από αυτά.

Πηγή: agronews.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες