21. Ιανουαρίου 2019

Στη Βουλή το αρδευτικό του ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ Τυρνάβου

του Κώστα Γκούμα

Όταν λίγο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου κινδυνεύουν να μείνουν εκτός λειτουργίας 60 γεωτρήσεις και χωρίς νερό 12.000 στρέμματα, είναι απολύτως λογικό να ευαισθητοποιούνται αγρότες, Δήμαρχοι, Βουλευτές, Υπουργεία κ.ο.κ. (δες εδώ {1} τα σχετικά δημοσιεύματα στην ΕΡΤ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, κ.α) και να αναζητούν λύσεις διακανονισμού με την ΔΕΗ (η οφειλή του ΤΟΕΒ ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ !!).

Κατά την άποψή μας όμως υπάρχουν και άλλες πλευρές στην υπόθεση αυτή (και γενικά στις πάμπολλες αντίστοιχες περιπτώσεις ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα) οι οποίες δεν επισημαίνονται με την αναγκαία έμφαση στο ρεπορτάζ, εμείς όμως θεωρούμε σκόπιμο να τις αναφέρουμε.

  1. Η ΔΕΗ είναι παραγωγός ενέργειας και η εταιρία έχει ελπίδα να παραμείνει βιώσιμη μόνο εφόσον οι μεγαλοκαταναλωτές και οι οφειλέτες ποσών σε τέτοιο μεγάλο ύψος εκπληρώνουν έγκαιρα και πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Εάν όχι, αυτή η επιχείρηση που κατά ένα τρόπο ανήκει σε όλους μας προσφέροντας κοινωνικό έργο, σύντομα θα οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας. Και σημειώνουμε εδώ ότι κάποιοι, λίγοι έστω, για επιχειρηματικούς και πολιτικούς λόγους, θα το ήθελαν αυτό.
  2. Η ΔΕΗ οφείλει, και κατά την άποψή μας το πράττει, να δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο με εύλογη ανοχή σε καθυστερήσεις, να κάνει διακανονισμούς κλπ. Όμως είναι άλλης τάξεως ζήτημα η καθυστέρηση αποπληρωμής του λογαριασμού από ένα μοναχικό χαμηλοσυνταξιούχο, που ορθώς η κοινωνία απαιτεί να μην του κόψουν το ρεύμα, και άλλο θέμα μια οφειλή πάρα πολλών μηνών ύψους 2 εκ. ευρώ ! Στην περίπτωση αυτή δικαιούται κάποιος να ισχυρισθεί ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιούν την ΔΕΗ ως «τράπεζα» που τους στηρίζει με έμμεση χρηματοδότηση, με χρήματα όμως που ανήκουν σε όλους μας. Άλλωστε, στο επίπεδο αυτό, την κοινωνική πολιτική οφείλει να την κάνει το κράτος και όχι η (επιχείρηση) ΔΕΗ. Με την έννοια αυτή θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή την ομολογία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ένας από τους βασικούς δανειστές των ΤΟΕΒ είναι η ΔΕΗ (δες σχετική συζήτηση στη Βουλή).
  3. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση που καταγράφεται στην εμπλοκή όλων στην υπόθεση αυτή. Γιατί άραγε Δημοτικοί και πολιτικοί παράγοντες δεν ενήργησαν όπως έπρεπε έγκαιρα αφενός προς τους συμπολίτες τους αγρότες αφετέρου προς την διοίκηση του ΤΟΕΒ ; Δεν εγνώριζαν ότι οι οφειλές αυτές χρονικά προέρχονται ΠΡΙΝ από την προηγούμενη αρδευτική περίοδο ; Γιατί δεν δείχνουν την ανάλογη ευαισθησία και για την θιγόμενη ΔΕΗ, που ναι μεν είναι απρόσωπη, όμως η συνέχιση της λειτουργίας της έχει για το σύνολο των πολιτών τουλάχιστον την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, σημασία σε σχέση με την (μη) λειτουργία κάποιων γεωτρήσεων ;
  4. Παρατηρούμε (δες π.χ. διάλογο στη Βουλή) ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι στους ΤΟΕΒ «επικρατεί κακοδιαχείριση» Και όπως πληροφορούμαστε η παρέμβασή τους στην όλη κατάσταση περιορίζεται σε ένα Σχέδιο Νόμου που ΘΑ κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο, αντί να αντιμετωπίσει όπως θα ήταν λογικό, ριζικά την πανθομολογούμενη «κακοδιαχείριση» προσπαθεί να θεραπεύσει μόνο την «εισπραξιμότητα» των αρδευτικών τελών και να «ρυθμίσει» τα χρέη, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι το πρόβλημα θα εμφανιστεί και πάλι. Με άλλα λόγια ασπιρίνες σε ένα βαριά άρρωστο οργανισμό.
  5. Τέλος στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή έγινε λόγος για την βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ρύθμισης των χρεών των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ. Ας ελπίσουμε ότι η άποψη αυτή διατυπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου και όχι συνειδητά. Εμείς θεωρούμε πως η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων πρέπει να βασιστεί πρώτα και κύρια στην βιωσιμότητα και την ορθολογική διαχείριση των ιδίων των ΤΟΕΒ και ότι η ανακούφιση από την ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΗ δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει στην βιώσιμη γεωργία.

Πρόσφατα ο ιστότοπος ypethe.gr έκανε αφιέρωμα στους ΤΟΕΒ και την άρδευση ( δες τον σχετικό σύνδεσμο εδώ {2}).Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ΤΟΕΒ είναι οργανισμοί που η λειτουργία τους πρέπει να τεθεί σε εντελώς νέα βάση ενώ η αναδιάρθρωση και η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου είναι εκ των ων ουκ άνευ, εάν φυσικά θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τον τομέα των αρδεύσεων, να προστατέψουμε τους φυσικούς πόρους και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των αρδευτικών συστημάτων και των αγροτών.

Κατά την άποψή μας σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν κυβέρνηση, Υπουργεία, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικοί αλλά και οι συνειδητοποιημένοι αγρότες. Όλα τα άλλα απαλύνουν μεν τις εντυπώσεις όμως, αντικειμενικά, λειτουργούν ως λαϊκισμός, διαιωνίζουν την αναποτελεσματικότητα των ΤΟΕΒ, συνεχίζουν την άδικη κατανομή των βαρών υπέρ των κακοπληρωτών και λειτουργούν ανασχετικοί ως προς την υγιή αγροτική ανάπτυξη, κάτι που είναι προς το συμφέρον όλων μας.

{1} Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ :

ert.gr :

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/erotisi-g-lamproyli-gia-…

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/i-dei-to-provlima-ton-ar…

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας :

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A…

http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/20033…

http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%A…

tirnavitikanea.com :

https://www.tirnavitikanea.com/tag/toev-mati-tyrnavoy-ampelona/

{2} Κείμενα του ypethe.gr για τους ΤΟΕΒ :

– Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2018 – Αφιέρωμα στο αρδευτικό νερό και τους οργανισμούς που το διαχειρίζονται (ΤΟΕΒ)

https://www.ypethe.gr/news/pagkosmia-imera-neroy-2018-afieroma-sto-ardey…

– Με επικοινωνιακές τακτικές και μικροπολιτική διαχείριση η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΤΟΕΒ :

https://www.ypethe.gr/news/me-epikoinoniakes-taktikes-kai-mikropolitiki-…

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες