17. Ιουνίου 2019

Εισόδημα Αγροτών: Τι επιπτώσεις έχει με το Brexit & τη νέα ΚΑΠ;

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit, η Κομισιόν θα παρουσιάσει, στις 2 Μαΐου, τις προτάσεις της για τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 και συνεπώς και τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ. Σύμφωνα με αναλύσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων Farm Europe, το συνολικό καθαρό κόστος του Brexit υπολογίζεται στα 6,6 δις ευρώ το χρόνο στην ΕΕ. Από αυτό το ποσό, 2,7 δις ευρώ το χρόνο είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, εάν το νόμισμα παραμείνει σταθερό. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει μια μείωση της χρηματοδότησης ΚΑΠ κατά 5% ή αλλιώς μείωση της χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων (Πρώτος Πυλώνας) κατά 6,5% εάν όλο το βάρος του ελλείμματος λόγω Brexit «απορροφηθεί» από τις άμεσες ενισχύσεις.

Με βάση τα παραπάνω και υποθέτοντας ότι θα ισχύουν οι κανόνες της τρέχουσας ΚΑΠ, το Brexit θα είχε άμεση επίδραση στο μέσο εισόδημα των αγροτών μειώνοντας το κατά 3,6% κατά μέσο όρο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σημαντικές, όμως, θα ήταν οι διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το μέσο εισόδημα των αγροτών 6 κρατών-μελών θα μειωνόταν σε ποσοστό πάνω από 4,5%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση εκτιμάται ότι θα αφορούσε τους αγρότες της Δανίας και της Σλοβακίας, οι οποίοι θα έβλεπαν το εισόδημα τους να κατρακυλά κατά 10%.

Επιπλέον, μειώσεις στο εισόδημα των αγροτών μεταξύ 2-3,5% θα σημειώνονταν σε 14 κράτη-μέλη.

Διαφοροποιήσεις στη μείωση του εισοδήματος των αγροτών θα εμφανίζονταν και μεταξύ κλάδων της γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Ειδικότερα, οι ήδη επιβαρυμένοι κλάδοι παραγωγής κρέατος, γάλακτος και φυτών μεγάλης καλλιέργειας θα επηρεάζονταν αρνητικά ακόμη περισσότερο.

Τα σενάρια χρηματοδότησης της ΚΑΠ μετά το Brexit

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Farm Europe, η πρόκληση για την επικείμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ είναι η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και η αύξηση της αποτελεσματικής αξιοποίησης των χρημάτων που επενδύονται στην αγροτική παραγωγή της ΕΕ. Τα σενάρια για τη νέα ΚΑΠ είναι τρία:

  • Αύξηση των οικονομικών συνεισφορών των κρατών-μελών για τη διατήρηση του ύψους ενισχύσεων στα ίδια επίπεδα πριν από το Brexit.
  • Μείωση των δαπανών της ΚΑΠ για αντιστάθμιση του 50% του καθαρού ελλείμματος που θα δημιουργήσει το Brexit
  • Μείωση των δαπανών της ΚΑΠ για αντιστάθμιση του συνολικού κόστους που θα δημιουργήσει το Brexit.

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες