25. Μαΐου 2019

Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ φέρνουν στην επιφάνεια ξεχασμένες αξίες για τον τομέα της ενέργειας

11 Απριλίου 20180

(του Κώστα Γκούμα)

Η φετινή υδρολογική χρονιά υπήρξε, ως γνωστόν, ιδιαίτερα πλούσια, κάτι που, αν και δεν συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν είναι και τόσο σπάνιο. Οι επιπτώσεις από το γεγονός αυτό ήταν ταυτόχρονα θετικές και αρνητικές.  Από την μια προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στις περιοχές των ποταμών και σε διάφορες ορεινές και πεδινές περιοχές, από την άλλη όμως έδωσαν την δυνατότητα συγκέντρωσης σημαντικών ποσοτήτων υδάτων στους ταμιευτήρες και ιδιαίτερα σε εκείνους της ΔΕΗ που συνδέονται με την παραγωγή (υδρο)ηλεκτρικής ενέργειας (δες το σχετικό δημοσίευμα του CAPITAL στον σύνδεσμο {1}).

Με την ανάρτηση του παραπάνω δημοσιεύματος μας δίνεται η δυνατότητα να σχολιάσουμε την κατάσταση που υπάρχει γενικά στον τομέα της Υδροηλεκτρικής (ΥΗ) Ενέργειας και ειδικότερα στη Θεσσαλία.

Ο τομέας αυτός είναι δυστυχώς υποτιμημένος. Σήμερα η χώρα έχει αξιοποιήσει ένα μικρό μόνο ποσοστό των δυνατοτήτων που προσφέρονται για ΥΗ έργα (περίπου 35 %)  ενώ σε πολλές άλλες προηγμένες χώρες της Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό κινείται στα επίπεδα του 90-99% ! (δες εδώ {2} παλαιότερη σχετική δημοσίευση στο ypethe.gr).

Μία από τις συνέπειες της πραγματικότητας που περιγράψαμε είναι η αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας που βρίσκεται περίπου στο 75% ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζεται λίγο πάνω από το 50% ! Με άλλα λόγια παραμελώντας την ενεργειακή αξιοποίηση των υδάτων στη χώρα μας αντικειμενικά περιορίζουμε και την ανεξαρτησία της και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ασφάλεια και την οικονομία της Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι από το 1999 και εντεύθεν η ΔΕΗ δεν έχει εντάξει στον σχεδιασμό της καμμιά νέα μονάδα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας  παρά το πλεονέκτημα σχετικά με την ενεργειακή ανεξαρτησία που αναφέραμε, παρά το μειωμένο κόστος παραγωγής που επισημαίνει και το δημοσίευμα του CAPITAL και τέλος «κόντρα» στη λογική χρησιμοποίησης ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), η οποία (υποτίθεται ότι) καθορίζει τις επιλογές των κυβερνώντων σε σχέση με τις ενεργειακές μας υποδομές.

Σε αντίθεση με την (εικονική) πραγματικότητα που διατυμπανίζουν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, δυστυχώς παραμερίζονται οι εγχώριες πηγές, την ίδια ώρα που ξεφυτρώνουν διαρκώς νέες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας από το ακριβό και εισαγόμενο φυσικό αέριο, την αξιοποίηση του οποίου προνομιακά στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως βεβαίως και οι προηγούμενες, ενισχύοντας αντικειμενικά την μεγέθυνση του ιδιωτικού τομέα στον ενεργειακό χώρο.

Στην ουσία, σε συνεργασία με συμφέροντα που έχουν το πάνω χέρι στην ΕΕ, δημιουργείται σταδιακά στη χώρα μας ένα νέο ενεργειακό μείγμα που βρίσκεται σε αντίθεση με τρία βασικά κριτήρια επιλογής των ενεργειακών πηγών, δηλαδή το κόστος παραγωγής/ τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, την ανανεωσιμότητα φυσικών πόρων και την ενεργειακή εξάρτηση.

Για την Θεσσαλία οι προαναφερθείσες πολιτικές αφήνουν το αρνητικό τους αποτύπωμα, δεδομένου ότι οι δυνατότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για συμβολή στο ενεργειακό γίγνεσθαι είναι κυρίως η ΥΗ ενέργεια με έργα είτε στην οροσειρά της Πίνδου (Αχελώος) είτε σε μικρότερο βαθμό στις πέριξ ημιορεινές περιοχές. Κανέναν συνεπώς δεν εκπλήσσουν οι δυσκολίες που επί χρόνια υπήρχαν (και ακόμα όπως φαίνεται διατηρούνται εν μέρει) για την λειτουργία του σχεδόν ολοκληρωμένου φράγματος Μεσοχώρας, καθώς και η πλήρης εγκατάλειψη του ημιτελούς φράγματος Συκιάς, παρότι ο Πρωθυπουργός πριν λίγους μήνες δημοσίως ανακοίνωσε ότι θα «εξετασθεί» η ενεργειακή της αξιοποίηση. Λόγια χωρίς αντίκρισμα, ιδεολογικοπολιτικές  εμμονές, εξυπηρέτηση μιας παράλογης κατά την άποψή μας πολιτικής στον ενεργειακό τομέα.

Τώρα λοιπόν με το νέο Ν/Σ που θα συζητηθεί στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς και το γεγονός των αυξημένων ποσοτήτων νερού που μας προσέφερε η φετινή χρονιά και που ήταν αδύνατο να ταμιευτούν και να  αξιοποιηθούν ενεργειακά στο σύνολό τους, αναδεικνύεται ανάγλυφα το στρεβλό τοπίο και οι αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν την παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας.

{1} capital.gr : Το δίμηνο της κρίσης για τη ΔΕΗ :
http://www.capital.gr/epixeiriseis/3283469/to-dimino-tis-krisis-gia-ti-dei

{2} Η κρίσιμη σημασία της υδροηλεκτρικής ενέργειας και οι ΑΠΕ :

https://www.ypethe.gr/news/i-krisimi-simasia-tis-ydroilektrikis-energeias-kai-oi-ape

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες