14. Δεκεμβρίου 2018 ΛΑΡΙΣΑ4°CΒΟΛΟΣ8°CΤΡΙΚΑΛΑ3°CΚΑΡΔΙΤΣΑ2°C

Κόκκαλης: Ορθολογική διαχείριση των υδάτων για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, εκτίμησε πως «αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να μπορούν, εντασσόμενοι σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων του τόπου μας. Για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών της χώρας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προγραμματίζει την εκτέλεση Εγγειοβελτιωτικών Έργων και την εκπόνηση των Μελετών τους.

Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στην ταμίευση των επιφανειακών απορροών, αλλά και στην βελτίωση υφισταμένων εγγειοβελτιωτικών υποδομών. Υλοποιούνται στα πλαίσια κοινοτικών και Εθνικών Πόρων και έχουν ως στόχο:

  • την ποσοτική επάρκεια των υδατικών πόρων, με την ταμίευση του νερού (κατασκευή λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων και δικτύων αξιοποίησής τους
  • την ποσοτική και ποιοτική εξασφάλιση των υπόγειων υδάτων με τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων
  • τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων
  • τη χρήση βελτιωμένων μεθόδων άρδευσης (τεχνητή βροχή χαμηλότερων πιέσεων και παροχών, στάγδην άρδευση) σε νεότερα δίκτυα.»

Επίσης, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υδάτων, εντός της περιμέτρου των συλλογικών αρδευτικών δικτύων, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως “σχεδιάζονται και υλοποιούνται ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αρδευτικού νερού και εκσυγχρονισμού-αποκατάστασης των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης, με σκοπό τη μείωση των απωλειών τους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη αποστείλει την πρότασή της με αιτήματα για κάθε ΠΕ αρμοδιότητάς της. Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνονται και οι ταμιευτήρες που σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας αποτελούν την εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεραντλήσεων για αρδευτικούς σκοπούς χωρίς την εκτροπή του Αχελώου. Τα αιτήματα ιεραρχούνται από την αρμόδια Υπηρεσία προκειμένου να προωθηθούν, τα πρώτης προτεραιότητας έργα με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, στη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η οποία θα προβεί στη συγκριτική αξιολόγηση όλων των προτεινόμενων έργων. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω συγκριτική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί μετά την προκήρυξη της εν λόγω δράσης.

Στην κρίσιμη αυτή φάση, καλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αναπτύξουν ένα πλαίσιο συνεργειών για τη βέλτιστη θεώρηση και αντιμετώπιση του προβλήματος με κύριο μέλημα την ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών μας, ώστε να είναι κοινός τόπος όλων η υιοθέτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου για τον πρωτογενή τομέα. Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή στη Λάρισα, με την αξιοποίηση και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να καταστεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια επιμόρφωσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας. Η γνώση είναι η δύναμη που χρειάζεται ο σύγχρονος αγρότης ώστε να είναι βιώσιμη η εκμετάλλευσή του και να μπορεί να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα» σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το συμπόσιο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

Πηγή: enikonomia.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες