15. Φεβρουαρίου 2019

Κίνδυνο εξώσεων σε αγρότες μετά το “ξεπάγωμα” των πλειστηριασμών

Μετά το πρόσφατο «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, επιχειρηματίες και αγρότες που νοικιάζουν ακίνητα τα οποία έχουν βγει σε πλειστηριασμό απειλούνται με εξώσεις, αφού ο υπερθεματιστής (αυτός που παίρνει το ακίνητο ή την αγροτική γη με τον πλειστηριασμό) έχει πλέον το δικαίωμα να καταγγείλει τις εμπορικές μισθώσεις στα ακίνητο που αποκτά, με προθεσμία δύο μηνών στους ενοικιαστές για να βρουν νέο χώρο να μεταφέρουν την επιχείρησή τους.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. «Πολλοί επιχειρηματίες και αγρότες καλούνται αιφνιδιαστικά να φύγουν από ακίνητα, στα οποία έχουν επενδύσει, και να μεταφέρουν τις εκμεταλλεύσεις τους, από γραφεία και καταστήματα μέχρι θερμοκήπια, στο συντομότατο διάστημα των δύο μηνών, με τον κίνδυνο απώλειας εσόδων και αθέτησης υποχρεώσεων κατά το διάστημα αυτό», τονίζει.

Η νέα ρύθμιση (ν. 4335/2015) αφορά μόνο τις εμπορικές μισθώσεις και είχε σκοπό να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των εικονικών μισθώσεων ακινήτων. Στην πράξη, όμως, η ρύθμιση λειτουργεί έναντι κάθε ενοικιαστή, ακόμα και του καλόπιστου.

Η βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν θα προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου, έτσι ώστε να αφορά μόνο τις περιπτώσεις όπου πράγματι υπάρχει το ενδεχόμενο εικονικής μίσθωσης και να παρέχει μια εύλογη προθεσμία στον ενοικιαστή για τη μεταφορά της επιχείρησης.

Επίσης, ζητά να υπάρξει ειδική πρόνοια για τους αγρότες, αφού οι καλλιέργειες δεν μπορούν να μεταφερθούν αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή.

Πηγή: agrotypos.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες