15. Φεβρουαρίου 2019

Μόνο το 30% των Ελλήνων αγροτών λαμβάνει το 80% της στήριξης

13 Φεβρουαρίου 20180

Σημαντικά, και άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει η έρευνα επιστημονικής ομάδας για την αποτίμηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2014-2020) στην Ελληνική Γεωργία και Κτηνοτροφία. Όπως προκύπτει, η άνιση κατανομή των άμεσων ενισχύσεων με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2020 έχει περιοριστεί ελάχιστα. Παράλληλα, όσο αυξάνεται το οικονομικό μέγεθος μιας εκμετάλλευσης τόσο μειώνεται η εξάρτησή της από τις επιδοτήσεις. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Αντίθετα, στις μικρές εκμεταλλεύσεις, η συμβολή των άμεσων ενισχύσεων είναι καθοριστική για τα οικονομικά τους. Κατά συνέπεια, ο περιορισμός τους θα πλήξει κυρίως τις μικρές εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν το 70% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων της χώρας, οι οποίες όμως, από την άλλη, συμβάλλουν μόνο σε ποσοστό 20% στη διαμόρφωση της εγχώριας αξίας παραγωγής.

Το 70% της εγχώριας αξίας παραγωγής δημιουργείται από το 29% των εκμεταλλεύσεων της χώρας, οι οποίες αποτελούν και την πραγματική παραγωγική βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες αγροτικές μονάδες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά επιχειρήσεων και μικρή -αναλογικά- εξάρτηση από ενισχύσεις, ανήκουν σε νεότερους παραγωγούς. Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι φαίνεται πως τα προγράμματα νέων αγροτών έπαιξαν ρόλο στην αναζωογόνηση του αγροτικού πληθυσμού.

Τι ενισχύσεις, όμως, λαμβάνουν οι αγρότες ανά οικονομικό μέγεθος;

Όσο αυξάνεται η οικονομική αξία της εκμετάλλευσης τόσο μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής των άμεσων ενισχύσεων (Α Πυλώνας) στο τελικό οικονομικό μέγεθος. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όσο αυξάνεται το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό ενισχύσεων προέρχεται από συνδεδεμένες ενισχύσεις. Για τις εκμεταλλεύσεις οικονομικού μεγέθους κάτω των 2.000 ευρώ, τα 714 ευρώ κατά μέσο όρο προέρχονται από ενισχύσεις.

Στις εκμεταλλεύσεις από 2.000- 8.000 ευρώ, τα 1.590 ευρώ προέρχονται από ενισχύσεις. Αντίστοιχα, στις εκμεταλλεύσεις από 8.000-25.000 ευρώ, ποσό 4.325 ευρώ (κατά μέσο όρο) προέρχεται από ενισχύσεις, στις εκμεταλλεύσεις με οικονομικό μέγεθος από 100.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ, οι ενισχύσεις κατά μέσο όρο είναι 25.115 ευρώ, ενώ στις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες οικονομικού μεγέθους άνω των 500.000 ευρώ οι ενισχύσεις είναι μόνο 30.953 ευρώ κατά μέσο όρο. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι το 25% αυτών των ενισχύσεων προέρχεται από συνδεδεμένες με το είδος της καλλιέργειας επιδοτήσεις.

Πηγή: ypaithros.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες