11. Δεκεμβρίου 2018 ΛΑΡΙΣΑ1°CΒΟΛΟΣ5°CΤΡΙΚΑΛΑ1°CΚΑΡΔΙΤΣΑ0°C

Η Καυτερή Πιπεριά Καθαρίζει τους Πνεύμονες και Εξουδετερώνει τον Πόνο

Οι καυτερές πιπεριές του Μεξικού και της Νότιας Αμερικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαμν από τον Κολόμβο και έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ινδία και την Ανατολή, διαθέτουν ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες.

Η καυτερή πιπεριά καθαρίζει τους πνεύμονες

Οι καυτερές πιπεριές επιμηκύνουν τη ζωή σύμφωνα με τον δρα. Irwin Ziment, έναν ειδικό πνευμονολόγο, που συστήνει τις καυτερές πιπεριές στους ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. “Οι καυτερές πιπεριές και άλλες καυτερές τροφές, ίσως λόγω του καυτερού συστατικού καψαϊκίνη – η ουσία που καίει στο στόμα-, αποτελούν αποχρεμπτικά, όπως ακριβώς τα συνηθισμένα φάρμακα”.

Αν φάγατε ποτέ καυτερή πιπεριά που έφερε δάκρυα στα μάτια σας, τότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε την επίδραση που έχει στις βρογχικές σας οδούς και στους πνεύμονες. Προκαλείται μια ξαφνική έκκριση υγρού που αραιώνει τις βλέννες των πνευμόνων, αποβάλλοντές τες. Ο δρ. Ziment πιστεύει ότι οι καυτερές πιπεριές, που αποτελούν ερεθιστικό παράγοντα για το στομάχι, δίνουν αυτόματα σήμα στα κύτταρα των βρόγχων, τα οποία απελευθερώνουν υγρά που αραιώνουν τη σύσταση των εκκρίσεων από τους πνεύμονες και το λαιμό. Είναι πεπεισμένος ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών προλαμβάνει την αρχή της χρόνιας βρογχίτιδας και αν τελικά εμφανιστεί βοηθά στην αντιμετώπισή της.

Η καυτερή πιπεριά ως παυσίπονο

Οι πρόγονοί μας είχαν δίκιο που χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα της καυτερής πιπεριάς ως τοπικό αναισθητικό για τον πονόδοντα και ως θεραπεία για την επιπεφυκίτιδα. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πλέον τον ακριβή νευρολογικό μηχανισμό με τον οποίο η καψαϊκίνη των καυτερών πιπεριών καταστέλλει τον πόνο. Η ουσία αυτή μειώνει στα νευρικά κύτταρα ένα νευροδιαβιβαστή, ο οποίος μεταδίδει την αίσθηση του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον η εφαρμογή καψαϊκίνης στο μάτι το απευαισθητοποιεί, ώστε να εξουδετερώνονται οι ερεθιστικοί παράγοντες και να μειώνεται η φλεγμονή.

Ωφέλιμη για την Καρδιά

Οι Ταϊλανδοί χρησιμοποιούν τις καυτερές πιπεριές ως μπαχαρικά αλλά και ως ορεκτικά. Έτσι, το αίμα τους εμπλουτίζεται με τα συστατικά της καυτερής πιπεριάς πολλές φορές τη μέρα. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν το 1965 ότι οι καυτερές πιπεριές είναι ιδανικό ινωδολυτικό για το αίμα και Ταϊλανδοί γιατροί υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι η συχνή κατανάλωση τους είναι ο λόγος που τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι σπάνια στη χώρα τους, ειδικά σε σύγκριση με των Αμερικανών.

Αίσθημα Ευφορίας

Την ίδια στιγμή που οι καυτερές πιπεριές προκαλούν πόνο στο στόμα, στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που εξουδετερώνουν τον πόνο. Αν έχετε νιώσει ποτέ ευφορία ύστερα από καυτερές πιπεριές, υπάρχει λόγος. Αυτό συμβαίνει γιατί το κάψιμο στη γλώσσα και στο λαιμό κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνη – μια φυσική μορφίνη – η οποία εμποδίζει την αίσθηση του πόνου και δημιουργεί ένα είδος ευφορίας.

Μάθετε να σας αρέσουν τα καυτερά

Αν θέλετε να επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές ιδιότητες των καυτερών πιπεριών αλλά δεν αντέχετε το κάψιμο, δοκιμάστε μικρές ποσότητες τη φορά. Οι ειδικοί λένε ότι όλοι μπορούν να ανέχονται την καυτερή γεύση ύστερα από λίγο και κάποια στιγμή μαθαίνουν να την αγαπούν.

Για να μειώσετε το κάψιμο, μπορείτε να τρώτε κρύο γιαούρτι μαζί με το καυτερό φαγητό, το οποίο καταπραϋνει τη γλώσσα και το στομάχι. Μπορείτε ακόμα να το συνδυάσετε το φαγητό σας με μπίρα, όπως κάνουν οι Ταϊλανδοί.

 

 

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ




Newsletter


Κατηγορίες