24. Αυγούστου 2019

Οι επιλεκτικές προτιμήσεις του Υπουργείου Ενέργειας

Άρθρο του Κώστα Γκούμα

Νέες υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας μεγάλης ισχύος (σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερες από τον ΥΗΣ Μεσοχώρας) αδειοδότησε το Υπουργείο Ενέργειας επί του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία (σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ΜΜΕ).  Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων έργων αντλησοταμίευσης Αμφιλοχίας είναι ότι αφενός πρόκειται για έργα παραγωγής και ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ενέργειας με το σύστημα άντλησης – ταμίευσης, αξιοποιώντας τα νερά του υφιστάμενου ταμιευτήρα Καστρακίου, αφετέρου ότι όχι μόνο η κατασκευή τους αλλά και η εκμετάλλευσή τους θα γίνεται από μεγάλη ιδιωτική ενεργειακή εταιρία.

Ας σημειωθεί ότι η παρουσίαση των μελετών των έργων αυτών από την εταιρία ΤΕΡΝΑ έγινε μόλις πριν από ένα χρόνο (δες τα σχετικό link {1}) παρουσία του Αν. Υπουργού κου Πιτσιόρλα.

Ένα πρώτο σχόλιο έχει να κάνει με την εντυπωσιακή ταχύτητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τον Αν. Υπουργό κ. Φάμελλο.  Σωστά κατά την άποψή μας έκανε τη δουλειά του.  Μας προκαλεί όμως προβληματισμό σχετικά με την σημερινή κυβέρνηση το γεγονός πως η αντίστοιχη αδειοδότηση για την Μεσοχώρα (που για λόγους διαδικαστικούς ήταν δυνατή από τις αρχές του 2015), παρότι επρόκειτο για έργο της ΔΕΗ, τελικά πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2017, και μάλιστα μετά από μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Θεσσαλούς.  Να συμπληρώσουμε επίσης ότι για την νέα αδειοδότηση δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μας αντιρρήσεις και αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και των ποικίλλων «οικολογικών» οργανώσεων, κεντρικά και τοπικά, κάτι που στην περίπτωση της Μεσοχώρας αποτελούσαν τον κανόνα.  Όλο αυτό το σκηνικό επιβεβαιώνει τελικά ότι τα έργα Αχελώου αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν έναν ανομολόγητο πολιτικό στόχο, μια ιδεολογικοπολιτική εμμονή και ότι το «περιβάλλον» και η προστασία του ήταν το άλλοθι στην προσπάθειά τους αυτή.

Επίσης ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι την εφαρμογή για την ίδια ακριβώς ιδέα περί (μελλοντικής) αξιοποίησης των υδάτων του ημιτελούς ταμιευτήρα Συκιάς έχουν προτείνει εδώ και πολλά χρόνια οι Θεσσαλικές οργανώσεις. Στην περίπτωσή μας μάλιστα έχουμε επιπλέον το πλεονέκτημα της ύπαρξης σήραγγας μεταφοράς που έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 85%.  Όμως στις επανει-λημμένες  συγκεκριμένες προτάσεις (δες το σχετικό link εδώ {2} ) δεν υπήρξε έως σήμερα ούτε καν μια απάντηση.  Το μόνο που ακούμε κάθε φορά είναι η γνωστή «ατάκα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της εκτροπής του Αχελώου !

Ήρθε και ο κ. Πρωθυπουργός στη Λάρισα τον Οκτώβριο και «υποσχέθηκε» ότι θα εξετάσει την υδροηλεκτρική αξιοποίηση της Συκιάς.  Προς το παρόν σιγή ιχθύος από Κυβέρνηση, από Βουλευτές Θεσσαλίας αλλά και από τους (κατά περιόδους λαλίστατους) εκπροσώπους και στελέχη του κόμματος.

Αν και δε θα θέλαμε να το πιστέψουμε, μήπως τελικά η μόνη «ελπίδα» για αξιο-ποίηση των τεράστιων ενεργειακών δυνατοτήτων της Θεσσαλίας είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για τη Συκιά (και όχι μόνο) από κάποιο ενεργειακό ολιγοπωλιακό όμιλο, όπως ακριβώς συνέβη στην Αιτωλοακαρνανία ;

Κώστας Γκούμας

{1}  Εκδήλωση για το έργο Αντλησοταμίευσης Αμφιλοχίας της ΤΕΡΝΑ :

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/2016_12_13_ekdilo…

https://www.youtube.com/watch?v=xDDAsq6NZgo&vl=el(link is external)

{2} Προτάσεις – Εκθέσεις Λ. Λαζαρίδη – Σπ. Μίχα για Υδροενεργειακή Αξιοποίηση Έργων Αχελώου :

https://www.ypethe.gr/news/protaseis-ektheseis-l-lazaridi-sΚωp-miha-gia-yd…

 

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες