26. Αυγούστου 2019

Κρίσιμες συσκέψεις για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στις 14-16 Ιανουαρίου

Η Επιτροπή Αγώνα Λάρισας συνεδριάζει στις 14 Ιανουαρίου στη Γυρτώνη, το Συντονιστικό των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας στις 15 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 16 Ιανουαρίου πιθανότατα στη Νίκαια της Λάρισας. Οι τρεις αυτές συσκέψεις θα δώσουν τον τόνο των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς και το πόσο εκτεταμένα θα είναι τα μπλόκα στις εθνικές οδούς. Επίσης, οι μεν Λαρισαίοι και οι Μακεδόνες προσανατολίζονται περισσότερο προς συλλαλητήρια (Μακεδονικό και Agrotica) και η δε Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, της οποίας τα μέλη πρόσκεινται ως επί το πλείστον στο ΚΚΕ, καλούν σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο και τη Δευτέρα κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, σε δύο τρία μεγάλα μπλόκα αμέσως μετά και σε ένα συλλαλητήριο στην Agrotica.

Στάση αναμονής τηρούν οι Πελοποννήσιοι, οι Κρητικοί και οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δηλώσεις Αποστόλου

Σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες λέγοντας: «Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους όσοι αυτή την ώρα πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, κάποια αντιπροσωπεία τους, να έλθουν σε μία συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συζητήσουμε πάνω στα καινούρια αιτήματα που εμφανίζονται και δεν έχουν κωδικοποιηθεί ακόμη, αλλά και ταυτόχρονα να δούμε την πορεία μας αυτή τη χρονιά».

«Δεν είμαι αυτός που θα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο. Είμαι στη διάθεσή τους για να τα συζητήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου. «Από την περσινή χρονιά μέχρι τώρα έχουμε μερικά θέματα, που πρέπει οπωσδήποτε να δούμε πώς εφαρμόστηκαν και τι επιπτώσεις είχαν στον αγροτικό χώρο». «Η κρίση», συνέχισε ο υπουργός, «ακούμπησε τον αγροτικό χώρο, αλλά περισσότερο η λειτουργία του αγροτικού χώρου έχει σχέση με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εμείς πορευόμαστε με σημείο αναφοράς την ΚΑΠ για τον απλούστατο λόγο ότι περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ είναι χρήματα που εισρέουν στον αγροτικό χώρο ως ενισχύσεις και εκεί πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο βάρος, όσον αφορά τη διαχείριση των συγκεκριμένων χρημάτων. Θα κουβεντιάσουμε εάν έχει πάει καλά ή δεν έχει πάει καλά ή πού χρειάζεται από πλευράς δικής μας παρέμβαση εφόσον οι σχετικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας το επιτρέπουν πάνω στο κομμάτι της διαχείρισης; Είναι ένα ζητούμενο πάρα πολύ σοβαρό. Από εκεί και πέρα μπαίνουν θέματα, που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, την οργάνωση του χώρου και σε όλα αυτά -τουλάχιστον από πέρυσι μέχρι τώρα- έχουν υπάρξει μερικές διαφοροποιήσεις» εξήγησε.

Δελτίο Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Συνεχίζονται οι συσκέψεις της ΕΟΑΣΝΛ σε περιοχές του Νομού Λάρισας με στόχο την ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων και την αγωνιστική απάντηση στις πολιτικές που μειώνουν το εισόδημα των αγροτών, τους οδηγούν στην φτώχεια και τον αφανισμό.

Μαζικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν ήδη στα Φάρσαλα και την Νίκαια με διεξοδικό διάλογο για τα μέτρα αλλά και τις διεκδικήσεις μας.

Στα Φάρσαλα στην σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων αποφασίστηκε να διοργανωθεί συλλαλητήριο από την Ομοσπονδία με τρακτέρ στην Κεντρική Πλατεία των Φαρσάλων την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί. Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα στα χωριά να εντείνουν τις προσπάθειες τους για μαζική και μαχητική συμμετοχή, να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πολιτική της που μας καταστρέφει δεν θα περάσει.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νίκαιας στην σύσκεψη που πραγματοποίησε αποφάσισε από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ανάλογα θα αποφασίσουμε την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Οι συσκέψεις συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες:

Πέμπτη 11/1 στις 7μμ στην Τερψιθέα στο Πολιτιστικό Κέντρο
Παρασκευή 12/1 στις 6.30μμ στον Τύρναβο στο Εμμανουήλειο.
Κυριακή 14/1 στις 11 το πρωί στον Κυπάρισσο στο καφενείο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
Δευτέρα 15/1 στις 9 το βράδυ στην Τσαριτσάνη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κοροϊδεύει κατάμουτρα τους αγρότες με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού αγροτικής ανάπτυξης. Με περίσσιο θράσος ο Υπουργός δήλωσε ότι δόθηκαν περίπου 3 δις ευρώ στους αγρότες από το υπουργείο κάτι που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα χρήματα αυτά είναι από επιδοτήσεις και προγράμματα που δικαιούνται οι αγρότες, δεν βγήκαν από τον «κρατικό κορβανά» και είναι μειωμένα φέτος κατά 8,5% από την ΚΑΠ της Ε.Ε και συνολικά θα μειωθούν οι επιδοτήσεις άρα και το εισόδημα περίπου 60% με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2019. Η προσπάθεια του υπουργού και της κυβέρνησης με αυτές τις δηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο δημιουργίας κοινωνικού αυτοματισμού μπροστά στις συσκέψεις και την οργάνωση αγωνιστικών διεκδικήσεων των αγροτών. Σε μια χώρα κρίσης, φτώχειας και εξαθλίωσης από τις πολιτικές τους, σε μια Ελλάδα που ο λαός της χρωστάει στην εφορία πάνω από 100 δις ευρώ, προσπαθούν να στρέψουν τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους ενάντια στους αγρότες που δήθεν απολαμβάνουν «πακτωλό» χρημάτων.

Η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων έφεραν την χώρα μας σε αυτό το χάλι και επιβάλλεται όλοι όσοι πληρώνουμε την κρίση, αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες να παλέψουμε μαζί ενάντια στα μέτρα και να μην περάσει ο διαχωρισμός που επιχειρούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων «ταλαιπωρούν» τον κόσμο και όχι οι αγρότες που βγαίνουν και αγωνίζονται για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στις συσκέψεις και να συμβάλουν με τον προβληματισμό τους στις αγωνιστικές αποφάσεις που θα παρθούν. Να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση και ανάμεσα στα άλλα προβλέπει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, πετσόκομμα στα επιδόματα τέκνων κ.α

Να μην υπάρχει καμιά επανάπαυση στους αγρότες για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς γιατί θα ενταχθούν σπίτια, χωράφια, στάνες αφού με τα μέτρα της κυβέρνησης θα υπάρχει αδυναμία πληρωμής όλων των χαρατσιών που μας έχουν επιβληθεί μιας που το εισόδημα μας συνεχώς μειώνεται.

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων

Σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων επισημαίνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση ακόμη ένα αντιλαϊκό Πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα αλλά και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε σπίτια, χωράφια, στάνες και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Το Πολυνομοσχέδιο αφορά στους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά ώστε να εμποδίσουν τις αντιστάσεις και επεκτείνονται και για χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν οι μισοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και έτσι πάνω από το κεφάλι τους θα κρέμεται ως Δαμόκλειο σπάθη ο εκφοβισμός της κατάσχεσης.

Το Πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης μειώσεις στα επιδόματα τέκνων που επιπλέον αφορά χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την δήθεν «ανάπτυξη» χαρατσώνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά και αγροτικά νοικοκυριά όπως γίνεται με το Πολυνομοσχέδιο αλλά και τον Προϋπολογισμό.

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά 2% ενώ πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα θεωρούνται ως εισόδημα για το οποίο θα φορολογούμαστε για φέτος στο 85% των εισφορών και από του χρόνου στο 100%.

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κατά 200 εκ ευρώ που πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε αγρότης θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 12 ευρώ/στρέμμα.

Βρισκόμαστε σε περίοδο οργανωτικών συσκέψεων με στόχο την αγωνιστική απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς σε αυτές τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Πρώτος σταθμός είναι η συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου σε όλη την χώρα όπου οι αγρότες θα συναντηθούν με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, προβάλλοντας επίσης τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουν αποφασιστεί στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων».

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες