21. Ιουλίου 2019

Στον Ν. Λάρισας ο μεγαλύτερος βιότοπος των Βαλκανίων

Εδώ και 20 χρόνια γίνεται μία αθόρυβη δουλειά σ’αυτήν την τεράστια έκταση των 9.000 στρεμμάτων, δημιουργώντας και συντηρώντας τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο βιότοπο στην χώρα μας με την συμμετοχή 40 περίπου οικογενειών αγροτών, δηλαδή με ιδιωτική και μόνο πρωτοβουλία!

Το Εργαστήριο “Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων” του ΤΕΙ Θεσσαλίας  με την αρχική τότε μορφή του, το 1996, με τον Διευθυντή του Αλέξανδρου Παπαχατζή μαζί με ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων τόσο ελλήνων αλλά και ξένων, κατάρτισε και υπέβαλε εμπεριστατωμένη μελέτη για την υπαγωγή της έκτασης στον κανονισμό ΕΕ 2078/92 και στο πρόγραμμα της “Μακροχρόνιας Παύσης Καλλιέργειας Γαιών (ΜΠΚΓ)” για την δημιουργία Βιοτόπων και Οικοπάρκων.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στον κάθε επισκέπτη, η συνέχιση του προγράμματος επιβεβλημένη!

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή, ο κ. Παπαχατζής εξηγεί:

Περιλάμβανε μοναδικά χαρακτηριστικά. Ο συνδυασμός ύπαρξης πρωτογενών βιοτικών παραγόντων (χλωρίδα, βλάστηση) με ορισμένους άλλους θεμελιώδεις αβιοτικούς παράγοντες, όπως π.χ. το έδαφος, το κλίμα, η γεωγραφική θέση, κ.ά., ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την περαιτέρω εξέλιξη, σύνθεση και ολοκλήρωση της δομής του οικοσυστήματός της.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ένταξη της συγκεκριμένης έκτασης για τη δημιουργία του «Βιοτόπου» είναι ότι αποτελεί μέρος του Δικτύου Natura 2000 (κωδικός GR 1420004), γιατί είναι συνέχεια του Μαυροβουνίου, το οποίο αποτελεί σημαντικότατο πέρασμα για τα αποδημητικά πουλιά.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ο κ. Παπαχατζής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για την εξαφάνιση του βιότοπου μετά τον Αύγουστο του 2018, όπου λήγει η χρηματοδότηση του προγράμματος και δηλώνει στην «Ε»: «Είναι κρίμα, αυτός ο μοναδικός «Βιότοπος» για τη χώρα μας, αλλά και για τα Βαλκάνια, τώρα που λήγει αυτό το 20ετές πρόγραμμα, να αφεθεί όχι μόνο να ρημάξει, αλλά να ξαναγυρίσει στην πρότερή του κατάσταση, δηλαδή να αρχίσει πάλι να καλλιεργείται και να βοσκείται.

Θα ήταν σωτήριο, να μεριμνήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διατηρήσει τον βιότοπο, εγκρίνοντας την υλοποίηση ενός παραπλήσιου προγράμματος, τουλάχιστον 10ετίας, σε συνδυασμό με ανάπτυξη μορφών οικοτουρισμού. Επίσης, τα σημερινά περιβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το «LIFE», μας δίνουν τη δυνατότητα και εργαλεία για να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: eleftheria.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες