21. Ιανουαρίου 2019

Σταθερή φορολογία και ΕΣΠΑ για αγρότες & κτηνοτρόφους στις Ενεργειακές Κοινότητες

Υπολογίσιµα κίνητρα σε αγρότες, κτηνοτρόφους, οµάδες, συνεταιρισµούς, αγροτικές επιχειρήσεις, ακόµη και ΤΟΕΒ, που θα συστήσουν από κοινού Κοινότητες στον τοµέα της Ενέργειας, όπως η σταθερή από 5-10 χρόνια φορολογία, η δυνατότητα συµµετοχής σε προγράµµατα του Αναπτυξιακού και χρηµατοδότησης µέσω ΕΣΠΑ περιλαµβάνει νοµοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για τις «Ενεργειακές Κοινότητες» (Ε.Κοιν.), που κατατίθεται εντός των ηµερών στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Πέραν των γενικών αυτών κινήτρων, το σχέδιο, που φιλοδοξεί να προσθέσει ένα «λιθαράκι» στο ευνοϊκό για τους αγρότες πλαίσιο νοµοθεσίας, που εισήχθη πρώτη φορά το 2010, έπειτα από ενέργειες της τότε υπουργού Γεωργίας Κατερίνας Μπατζελή, του υφυπουργού Περιβάλλοντος Θάνου Μωραΐτη, της ΠΑΣΕΓΕΣ και συνεταιριστικών φορέων (ΕΑΣ Αγρινίου) προορίζεται, την ίδια ώρα, να παράσχει ειδικά κίνητρα στους αγρότες, µε σκοπό, εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συµψηφίζουν µε το ρεύµα που δαπανούν. Η προοπτική αυτή γίνεται εφικτή χάρη στη δυνατότητα για αποκεντρωµένη παραγωγή ρεύµατος που δίνουν οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, αλλά και ενεργειακά εργαλεία, όπως ο συµψηφισµός (net metering) και ο εικονικός ενεργειακός συµψηφισµός (virtual net metering).

Στην «παλέτα», λοιπόν, µε τα ειδικά κίνητρα σταθµών Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) περιλαµβάνονται οι προλέψεις για προτεραιότητα στους κατ’ επάγγελµα (όπως και το 2010), οι µειωµένες εγγυητικές επιστολές, καθώς επίσης και η απαλλαγή από τα τέλη διατήρησης αδειών.

Με το προτεινόµενο πλαίσιο, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις θα µπορούν να µειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, ενώ ακόµη και απλοί ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν δραστικά τους λογαριασµούς ρεύµατος.

Παράλληλα, δήµοι και περιφέρειες θα µπορούν να χαράξουν µία τοπική ενεργειακή πολιτική, ώστε για παράδειγµα να αντιµετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια ή να ενισχύσουν την ηλεκτροκίνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι Ε.Κοιν. µπορούν να έχουν κερδοσκοπικό ή µη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στη δεύτερη περίπτωση τα κέρδη δεν διανέµονται στα µέλη, αλλά αξιοποιούνται για τη χρηµατοδότηση νέων έργων που θα εγκρίνει η γενική συνέλευση της κοινότητας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, µία Ε.Κοιν. θα µπορεί να παράγει, να πουλά ή να ιδιοκαταναλώνει ηλεκτρική και θερµική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, όπως από αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, ή µονάδες βιοαερίου και βιοµάζας.

Επίσης, θα µπορεί να δραστηριοποιηθεί στην προµήθεια ρεύµατος και φυσικού αερίου, να εγκαθιστά συστήµατα τηλεθέρµανσης και µονάδες αφαλάτωσης, αλλά και να εγκαθιστά και να διαχειρίζεται υποδοµές και οχήµατα εναλλακτικών καυσίµων (π.χ. ηλεκτρικά).

Πηγή: agronews.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες