24. Αυγούστου 2019

Άρδευση: Το κλειδί στη διαχείριση καλλιέργειας βαμβακιού

Η άρδευση στο βαμβάκι είναι το κλειδί στη διαχείριση της καλλιέργειας διότι ρυθμίζει πολλές λειτουργίες, όπως τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου-πρωιμότητα, την ισορροπία μεταξύ παραγωγικής και βλαστικής ανάπτυξης, συνεπώς την παραγωγή, την αποτελεσματικότητά της λίπανσης, την ποιότητα του προϊόντος και τέλος επηρεάζει το κόστος παραγωγής.

Στα πρώτα στάδια και μέχρι την έναρξη της άνθισης, οι ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό είναι πολύ μικρές (2-4 χιλιοστά/ημέρα), αυξάνονται κατακόρυφα (6-10 χιολιαστά/ημέρα) στο κρίσιμο στάδιο, από την άνθιση μέχρι την καρπόδεση, και μειώνονται σταδιακά μετά το άνοιγμα των καρυδιών (5-3 χιλιοστά/ημέρα).

Στη διαχείριση της άρδευσης, οι παραγωγοί αγνοούν πολλές φορές ένα σημαντικό παράγοντα, ότι βρισκόμαστε σε οριακή ζώνη για το βαμβάκι και το ζητούμενο πάντα είναι πρωιμότητα της καλλιέργειας για να αποφύγουμε τις ζημιές.

Έτσι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η υπερβολική άρδευση, που είναι συχνό φαινόμενο, οδηγεί σε:
  1. υπερβολική βλαστική ανάπτυξη σε βάρος της καρποφορίας (πτώση χτενιών, μικρών καρυδιών)
  2. οψιμότητα της καλλιέργειας που τη θέτει σε κίνδυνο απώλειας ενός μέρους της παραγωγής από τις πρώιμες βροχοπτώσεις κατά τον Σεπτέμβριο
  3. αύξηση του κινδύνου εντομολογικών προσβολών και ασθενειών
  4. αύξηση πληθυσμού ζιζανίων
  5. αυξημένη χρήση πρόσθετων αγροχημικών προϊόντων (ρυθμιστές ανάπτυξης και αποφυλλωτικά) και
  6. υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, κυρίως του κυτίου του χρώματος

Επομένως η υπερβολική άρδευση, ως τακτική που ακολουθούν οι αγρότες για την αύξηση της παραγωγής, όχι μόνο δεν επιτυχή αποτελέσματα, αλλά αυξάνει το κόστος παραγωγής, την κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακή ζώνη και η οψιμότητα της καλλιέργειας έχει αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα για τον παραγωγό, που προκύπτει από την αύξηση του κόστους και τη μείωση της τιμής λόγω υποβάθμισης της ποιότητας, προτείνεται η εφαρμογή ελεγχόμενης ελλειματικής άρδευσης, με χρήση της τεχνολογίας άρδευσης ακριβείας σε συνδυασμό με τη χρήση της στάγδην άρδευσης. Η εφαρμογή της απαιτεί καλή γνώση της φυσιολογίας του φυτού και των αναγκών σε νερό στα κρίσιμα στάδια.

Η μικρή απώλεια της παραγωγής αντισταθμίζεται από πολλά οφέλη, όπως το μειωμένο κόστος παραγωγής και η καλύτερη ποιότητα και τιμή.

 

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες