21. Ιανουαρίου 2019

Τεράστια τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ στους υπολογισμούς του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας

Με παιδαριώδη λάθη χρεώνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ομάδα υποστήριξης του νέου προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας 2017-2022, το οποίο, ως γνωστόν, δεν ξεκίνησε καλά και συνεχίζει να πηγαίνει, όπως όλα δείχνουν, από το κακό στο χειρότερο.

Τα ποσά που κατατέθηκαν δεν συμπίπτουν με αυτά για τα οποία κρίνονταν αρχικά δικαιούχοι οι παραγωγοί σύμφωνα και με τα ατομικά αποτελέσματα του διασταυρωτικού ελέγχου.

Αιτία οι πολύ κακοί και επιπόλαιοι υπολογισμοί που έχουν γίνει από τους αρμόδιους αναφορικά με το κόστος του προγράμματος, οι λάθος προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στους βιοκαλλιεργητές και οι κατώτερες των προσδοκιών (περί τα 16 εκατ. ευρώ συνολικά) προκαταβολές που πιστώθηκαν τελικά την περασμένη Δευτέρα στους λογαριασμούς των παραγωγών.

Οι εξελίξεις φέρνουν προ εκπλήξεων τους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές, υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και κάνουν άνω κάτω τα γραφεία των μελετητών και των φορέων πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή

Ολοκληρώθηκε στις 30/11/2017 η διαδικασία καταβολής της προκαταβολής των Μέτρων 11 Βιολογικές Καλλιέργειες και 10 Εφαρμογή της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (Κομφούζιο) για το έτος 2017, σύμφωνα με την προβλεπόμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, στο πλαίσιο του νέου ΠΑΑ 2014-2020.

Συγκεκριμένα, χορηγήθηκε προκαταβολή ύψους 70% επί του συνόλου της ενίσχυσης, ήτοι, για μεν τη Βιολογική Γεωργία 16.027.633,76 ευρώ στο σύνολο της χώρας, για δε το κομφούζιο 809.513,35 ευρώ στους νομούς Ημαθίας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, οι οποίοι απέστειλαν καταστάσεις πληρωμών προκαταβολής στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής με τη χρήση των κωδικών τους στη διαδικτυακή εφαρμογή για το Μέτρο 11 (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16) και για το Μέτρο 10 (https://p2.dikaiomata.gr/M1018).

Εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες υποβολής ενδικοφανών προσφυγών κατά των αποτελεσμάτων των ανωτέρω πινάκων.

Η εκκαθάριση θα λάβει χώρα μετά το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής για Μέτρο 11 τον Ιούνιο του 2018, ενώ για το Μέτρο 10 τον Μάρτιο του 2018.

Πηγή: agronews.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες