21. Ιανουαρίου 2019

«Ο συνεταιρισμός δεν θέλει κεφάλαια, θέλει κεφάλια»

Ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεταιριστικής πρακτικής χαρακτηρίζεται η προσπάθεια τεσσάρων αδερφών από τη Στέρνας Μεσσηνίας. Τα τέσσερα αδέρφια γύρισαν στο χωριό τους ύστερα από σπουδές λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης. Ίδρυσαν την εταιρεία GREENLAND και ξεκίνησαν να προωθούν στο εξωτερικό το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές της περιοχής.

Στην πορεία προστέθηκαν ακόμη τέσσερις μικροπαραγωγοί και ως ομάδα αναζήτησαν αγορές στο εξωτερικό για να μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε καλύτερη τιμή. Μετά από μόλις τέσσερα χρόνια διαθέτουν 20 τόνους ελαιολάδου και 10 τόνους ελιές σε Σουηδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία ακόμη και Ιαπωνία, ενώ του χρόνου θα διατίθεται και σε μια αγορά με παραγωγούς στην Τοσκάνη.

Οι τέσσερις νέοι ξεκίνησαν να τυποποιούν τα προϊόντα τους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας και με τα πρώτα τους κέρδη αγόρασαν μηχανήματα για την επεξεργασία ελιάς. Προχώρησαν και στη δημιουργία καινούργιων προϊόντων, όπως η ελιά Καλαμών με πιπεριά Φλωρίνης τα οποία αν και λίγο καιρό στην αγορά έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας η Ιουλία Ξηρόγιαννη τόνισε: «Ξεκινήσαμε χωρίς κεφάλαια και ότι κέρδος είχαμε μέχρι στιγμής το διαθέσαμε στην επιχείρηση. Στόχος μας ήταν να βρούμε ένα τρόπο ώστε το εξαιρετικό προϊόν του τόπου μας να πωλείται με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για τον παραγωγό.

Διαπιστώσαμε πως η αγορά είναι φιλική και όλοι γνωρίζουν για τα μεσσηνιακά προϊόντα της ελιάς. Λειτουργούμε με συνεταιριστικό πνεύμα και η ομάδα μας μετρά είδη οκτώ άτομα και ευελπιστούμε να μεγαλώσει κι άλλο. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα κεφάλαια για να ξεκινήσει κάποιος μια τέτοια προσπάθεια. Χρειάζεται θέληση, πίστη στα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας και συνέπεια στις συναλλαγές».

Τα τέσσερα αδέρφια κατάφεραν να διεισδύσουν σε αγορές του εξωτερικού χρησιμοποιώντας φίλους τους που είχαν μεταναστεύσει. Ήρθαν σε επαφή με επιλεγμένα καταστήματα και κατάφεραν από τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησης τους να διαθέσουν το σύνολο της παραγωγής τους.

Πηγή: paseges.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες