21. Ιανουαρίου 2019

Πικρές ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες το 2018

Ψηλά βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα για το 2018 ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις, καλούνται να βάλουν πλάτη για μια ακόμα χρονιά. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο 2018 η απόδοση του συνόλου των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί θα φτάσει στα 8,282 δισ. ευρώ (έναντι 6,479 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2017). Από αυτά, τα 5,538 δισ. ευρώ είναι φορολογικά μέτρα.

Όσον αφορά τους αγρότες, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα γίνεται με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε το 2017 (χωρίς να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί). Ειδικά για το 2018, θα λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του εισοδήματος (θα γίνεται και έκπτωση 15%). Επίσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 1,24 δισ. ευρώ το 2018 (έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2017).

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,82% του ΑΕΠ προβλέπει για το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός. Το πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ο στόχος για την ανάπτυξη το 2018 τοποθετείται στο 2,5%. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα αρχίσει την Δευτέρα, (18 Δεκεμβρίου) και θα ολοκληρωθεί, μέσα σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, την Παρασκευή (22 Δεκεμβρίου), οπότε ο κρατικός Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από την Πρωτοχρονιά του 2018 είναι:

Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης: 58 εκατ. Σημειωτέον ότι, αν και βαίνουμε ολοταχώς για το τέλος Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφαση με τα κριτήρια και το ύψος του επιδόματος.

Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων: 328 εκατ.

Αλλαγή τρόπου υπολογισμού εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, όπου στα έσοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές: 59 εκατ. (124 εκατ. το 2019).

Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα: 13 εκατ.

Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα: 74 εκατ.

Φόρος Airbnb (ενοικίαση ακινήτων μέσω διαδικτύου): 48 εκατ.

Κατάργηση απαλλαγής ιατρικών δαπανών: 121 εκατ. Η κατάργηση της σχετικής φοροαπαλλαγής ίσχυσε αιφνιδιαστικά και αναδρομικά από 1/1/2017, με αποτέλεσμα η εκκαθάριση των δηλώσεων του 2018 να είναι «φαρμακερή» για όσους είχαν ιατρικές δαπάνες έκτακτου χαρακτήρα (π.χ. χειρουργεία, γέννες) και υπολόγιζαν στην έκπτωση του 10%.

Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου: 68 εκατ. Πρόκειται για μέτρο που οδηγεί στη μείωση των καταβαλλόμενων μισθών και συντάξεων.

Κατάργηση αφορολόγητου 25% σε βουλευτές-δικαστικούς: 44 εκατ.

Πηγή: agrotypos.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες