21. Ιανουαρίου 2019

Αναζητούνται λύσεις για τα αγροτικά θέματα στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα

Στην καταγραφή των οξυμένων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και σε όσα πρέπει να γίνουν από το κράτος, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στη γεωργία η ευλογημένη θεσσαλική γη προχώρησαν οι ομιλητές και οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για το αγροτικό, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λάρισα.

Η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή, εξήγησε ότι”πρόθεση της ΝΔ μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι να ακούσει τον παραγωγικό κόσμο, διότι θεωρούμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα”. Επίσης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή απορροφητικότητα, μίλησε για το “φιάσκο της βιολογικής γεωργίας και το πρόγραμμα των νέων αγροτών, από το οποίο έχουν αποκλειστεί πολλοί νέοι”. Τέλος τάχθηκε υπέρ ενός αγροτικού Επιμελητηρίου, καθώς οι 270.000 και πλέον επαγγελματίες αγρότες πρέπει να έχουν το δικό τους θεσμικό όργανο.

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΓάλα, Θανάσης Βακάλης, παρουσίασε τη δράση του πρότυπου αυτού Συνεταιρισμού και αναφέρθηκε στον αγροδιατροφικό τομέα και στον συνεργατισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κισσάβου Γιώργος Ζέικος, παρουσίασε με τη σειρά του τη δράση του ΑΣ. Επίσης αναφέρθηκε σο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο οφείλει να συμβάλει καίρια σε συνεργασία με τις περιφέρειες για να μπορεί να παρέχει βοήθεια στην εύρεση ξένων αγορών, ώστε πολλοί από τους αγρότες να μπορούν εύκολα να πειστούν και να κάνουν το πρώτο βήμα για ίδρυση ομάδων Συνεταιρισμών κτλ. ώστε “να μη νιώσουν στο ξεκίνημα την ανασφάλεια που βιώσαμε εμείς”.

Εκπρόσωποι Φορέων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη στάση της ΝΔ για την ονομασία της φέτας και κατήγγειλε δε τον υπουργό Β.Αποστόλου, ο οποίος υποβαθμίζει τη Διεπαγγελματική Οργάνωση της φέτας, επειδή – προφανώς- δεν μετέχει σε αυτή κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, στάθηκε σε όσα πρέπει να γίνουν για να αποκτήσουν τα ποιοτικά μας προϊόντα την κατάλληλη προστιθέμενη αξία ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΕΑΣ Λάρισας Σπ.Τσικρίκας μίλησε για την ισχυρή εκλογική θέση του κάμπου, αφού οι αγρότες συνήθως δίνουν 3% στη ΝΔ όταν χάνει τις εκλογές και 7-8% όταν κερδίζει. Ζήτησε να ισχύσει το ακατάσχετο στις επιδοτήσεις, να μειωθεί η φορολογία στο 9% και να υπάρξουν αυστηρές ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν. Να γίνει επιτέλους η εκτροπή του Αχελώου και να ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ.

Ο Σερραίος αγρότης κ.Λίτος μίλησε για την ανάγκη να βγει το κόμμα στην ύπαιθρο και να αφήσει τα media. Ο Δημήτρης Σπαθής από τη Μαγνησία ζήτησε να μην πληρώνουν χαράτσια οι αγρότες για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που χρησιμοποιούν και για τις οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν πληρώσει στο παρελθόν. Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχίαλου κ.Κίτσιος μίλησε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι δυνανικοί συνεταιρισμοί, με την αυξημένη φοροδιαφυγή, λόγω αυξημένης φορολογίας και λαθρεμπορίου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Φωτογραφία: larissanet

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες