25. Μαΐου 2019

Τι ειπώθηκε στην 1η μέρα του Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη, εκ των δύο, ημέρα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου της GAIA στη Θεσσαλονίκη, όπου συζητήθηκαν πολλά ενδιαφέροντα και κρίσιμα ζητήματα όσον αφορά την γεωργική ανάπτυξη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΒιοΑγρός, Κώστας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ενότητα «Αγροδιατροφικό εμπόριο στην περιοχή των Βαλκανίων», υπογράμμισε ότι: «Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη σύμπραξης των δομών διαχείρισης αγροτικής γης με τις μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο των τροφίμων, ώστε μέσω συνεργιών και συμπράξεων η Ελλάδα να διατηρήσει, ή ακόμη και ναισχυροποιήσει τη θέση της και στις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας πιο αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που ακόμη υπάρχουν στα Βαλκάνια και ελαχιστοποιώντας την δυναμική των κινδύνων που εγκυμονούν».

Αγροδιατροφικό εμπόριο στην περιοχή των Βαλκανίων

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον στις βαλκανικές χώρες, υπογραμμίζοντας την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία ξένων επενδυτών σε αυτές, που – όπως ανέφερε – αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις γης. «Εάν οι Έλληνες δεν κινηθούμε γρήγορα και οργανωμένα θα χάσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες» σημείωσε.

Στις χώρες αυτές δημιουργείται μια νέα μεσαία τάξη που, είτε λόγω μόδας, είτε από ενημέρωση καταναλώνει όλο και περισσότερα δυτικά ευρωπαϊκά τρόφιμα.

Όσον αφορά τα ελληνικά τρόφιμα, αυτά έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση από τους ντόπιους, κυρίως λόγω της εγγύτητας στον τρόπο ζωής, της διατροφής αλλά και της ιστορικής μας διαδρομής. Ιδιαίτερα η ελληνική γαστρονομία έχει υψηλή θέση στην ψυχή των Βαλκάνιων γειτόνων μας καθώς την συμπαθούν και την εκτιμούν.

Μεγάλες εισαγωγές πτηνών στην Ελλάδα

«Τα τελευταία χρόνια κάνουν παρέλαση οι εισαγωγές πτηνών στην Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέας Χ. Δημητρίου, επισημαίνοντας τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών στη χώρα μας. Όπως ανέφερε, ενώ προ δεκαετίας η Ελλάδα ήταν σχεδόν αυτάρκης σε πτηνά, καθώς ποσοστό άνω του 90% της ζήτησης καλυπτόταν από την ελληνική παραγωγή, σήμερα «το 25% των πουλερικών που τρώνε οι καταναλωτές είναι εισαγόμενα».

Πηγή: ypaithros.gr

Η 2η ημέρα του Συνεδρίου θα διαρθρωθεί σε τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και με τη συμβολή υψηλών προσκεκλημένων, θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση των ζητημάτων γεωργικής καινοτομίας & γνώσης για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικου τομέα.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο εδώ.

Ένα σχόλιο

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες