25. Μαΐου 2019

Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή δένδρων από την Τουρκία κρύβει μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργιες

Για τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν οι καλλιέργιες στη χώρα μας από την ανεξέλεγκτη εισαγωγή φυτών καρυδιάς, αλλά και αμυγδαλιάς πλέον, τουρκικής προέλευσης, κάνει λόγο ο καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, διευθυντής του Εργαστηρίου “Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων” (HortLab) Αλέξανδρος Παπαχατζής, ο οποίος καταγγέλει στην εφημερίδα “Ελευθερία” ότι

οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι για υποχρεωτική καραντίνα στα σημεία εισόδου της χώρας μας, είτε δεν γίνονται είτε είναι πλημμελείς και εντελώς επιφανειακοί.

Ο κ. Παπαχατζής, διαπιστώνει ότι “τα τελευταία τρία χρόνια, παρατηρείται μια ανεξέλεκτη αθρόα εισαγωγή φυτών καρυδιάς, λόγω της μεγάλης ζήτησης, από την Τουρκία. Ίσως ο αριθμός των δενδρυλλίων που ετοιμάζεται να εισαχθεί φέτος να φθάσει και το μισό εκατομμύριο! Δεν θα σταθώ βέβαια εδώ στο κατά πόσο τα φυτά αυτά που εισάγονται είναι εμβολιασμένα με ποικιλίες Καλιφόρνιας και όχι με τούρκικες!

Ήδη τα πρώτα δείγματα τέτοιων απροσδιορίστου ποικιλίας καρπών φάνηκαν και πολλοί είναι αυτοί οι παραγωγοί που καταφεύγουν πλέον σε δικαστικές διεκδικήσεις. Το μεγάλο πρόβλημα που παραμονεύει είναι η εισαγωγή ασθενών φυτών με το βακτήριο της Xylena fastidiosa. Κανονικά αυτά τα φυτά θα πρέπει να έρχονται στην Ελλάδα να ξεφορτωθούν σε κλειδωμένες και σφραγισμένες αποθήκες, να ληφθούν δειγματοληπτικά δενδρύλλια και να σταλούν για έλεγχο στη μόνη αρμόδια αρχή, που είναι το “Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο”.

Η ανεξέλεκτη εισαγωγή δενδρυλλίων καρυδιάς και αμυγδαλιάς από την Τουρκία, έχει φτάσει σε σημείο να στέλνονται πλέον δέματα εκατοντάδων δένδρων με ιδιωτικές courier, δηλώνοντας τα σας “δείγματα άνευ αξίας” και χωρίς να περνάνε καν τελωνείο ή έστω οπτικό έλεγχο από τους γεωπόνους.

Συμπεράσματα

Οι πρώτοι  που θα πρέπει να αντιδράσουν είναι οι ελαιοκαλλιεργητές και οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών σε όλη την Ελλάδα! Στις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας μας, κάθε εβδομάδα γίνονται ενημερωτικές ημερίδες από τις κατά τόπους γεωπονικές αρχές, ώστε να είναι σε εγρήγορση όλοι οι παραγωγοί για την Xylella.

Πηγή: eleftheria.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες