26. Μαΐου 2019

Οι αγρότες της Ελασσόνας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Νιτρορύπανσης

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου, τον αναπληρωτή κ. Γ. Τσιρώνη και τον υφυπουργό κ. Β. Κόκκαλη απέστειλαν οι αγρότες από τον «Αγροτικό συνεταιρισμό Λιβαδίου» αλλά και την ευρύτερη επαρχία της Ελασσόνας για να τονίσουν ότι κινδυνεύουν να μείνουνε εκτός του νέου προγράμματος Νιτρορύπανσης.

Επιστολή

Αξιότιμοι κοι υπουργοί, θα θέλαμε να σας πούμε ότι εκπροσωπούμε ένα αγροτικό συνεταιρισμό από ένα από τα ορεινά χωριά της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και της Ελλάδας όπου καλλιεργούνται φυτά μεγάλης καλλιέργειας και ειδικότερα αραβόσιτος και σιτάρι σκληρό, μαλακό.

Με την έκδοση της Υ.Α. που αφορά στη δράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μ.10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020 και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης για ένταξη στο παραπάνω μέτρο, προκλήθηκε σε εμάς τους αγρότες έντονος προβληματισμός . Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω Υ.Α. και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης, πριμοδοτούνται περιοχές που τα υπόγεια υδατικά τους συστήματα κατατάσσονται σε κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας. Στις εν λόγω περιοχές οι ενδιαφερόμενοι βαθμολογούνται μέχρι εκατό (100) μόρια επιπλέον και προφανώς προηγούνται της ένταξης . Το αμέσως επόμενο κριτήριο αφορά σε προστατευόμενες περιοχές όπως Natura κλπ με πρίμ είκοσι (20) μορίων.

Με βάση όλα τα παραπάνω ΟΛΟΙ οι αγρότες από τον Αγροτικό συνεταιρισμό Λιβαδίου αλλά και την ευρύτερη επαρχία της Ελασσόνας κινδυνεύουν να μείνουνε εκτός του νέου προγράμματος. Όταν μάλιστα στο πρόσφατο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας ΟΛΟΙ οι αγρότες αποκλείσθηκαν από το πρόγραμμα αυτό. Γιατί κύριοι μας φέρεστε έτσι, θέλετε να εγκαταλείψουμε το χωριό μας και τα βουνά και να μετακομίσουμε στις πόλεις; Δεν είναι μεγάλη αδικία αυτό;

Αναρωτιόμαστε αν θέλετε να μην γίνει αυτή η αδικία και σας καταθέτουμε προτάσεις πριν βγει η προκήρυξη της νιτρορύπανσης:

  • Να ληφθεί υπόψιν στην βαθμολογία ο κάτοικος ορεινής περιοχής
  • Να λαμβάνει βαθμολογία ο επαγγελματίας αγρότης
  • Να παίρνει βαθμολογία ο παλιός αγρότης που ήταν ενταγμένος σε προηγούμενα προγράμματα Νιτρορύπανσης. Μάλιστα ακούμε ότι θα το εφαρμόσετε αυτό στο νέο πρόγραμμα-προκήρυξη των βιολογικών, γιατί να μην το εφαρμόσετε και στη Νιτρορύπανση ή μείωση ρύπανσης νερού;
  • Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της προκήρυξης αφού πλέον είναι πολλές οι 37 επιλέξιμες περιοχές

Το χωριό μας το Λιβάδι Ελασσόνας εφάρμοσε όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό το γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα και το ίδιο θέλει και στο μέλλον.

Πηγή: ypaithros.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες