25. Μαΐου 2019

Στα 384 ευρώ οι συντάξεις χηρείας ΟΓΑ

8 Νοεμβρίου 20170

Ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την απονομή προσωρινής σύνταξης (που θα είναι στο 80% της οριστικής), κατατέθηκαν με τροπολογίες στη Βουλή και περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων».

Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία, οι συντάξεις χηρείας του ΟΓΑ θα ξεκινούν από τα 360 ευρώ και θα φθάνουν έως το ανώτατο όριο των 384 ευρώ εφόσον ο θανών ή η θανούσα είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης. Αντίστοιχα το ίδιο ποσοστό ισχύει και για την προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας. Όπως αναφέρει η τροπολογία, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε έως τώρα ώστε να μην απέχει πολύ από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται κατώτατο όριο σύνταξης για τους δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου (επιζώντα ή/και διαζευγμένο σύζυγο, δικαιοδόχα τέκνα) σε όλες τις περιπτώσεις θανάτου, εκτός του εργατικού ατυχήματος.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ως κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου το ποσό της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7 του ν. 4387/2016 για 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή το ποσό των 384 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο χρόνος ασφάλισης που είχε ο θανών ασφαλισμένος ή συνταξιούχος ήταν μικρότερος από 20 έτη, το ανωτέρω ποσό μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών και μέχρι 15 έτη ασφάλισης.

Εάν ο χρόνος ασφάλισης είναι μικρότερος της 15ετίας χορηγείται το ως άνω ποσό που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης.

Συνεπώς, το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου διαμορφώνεται ως εξής:

Για ασφάλιση μέχρι και 15 έτη: 360 ευρώ
Για 16 έτη ασφάλισης: 364,80 ευρώ
Για 17 έτη ασφάλισης: 369,60 ευρώ
Για 18 έτη ασφάλισης: 374,40 ευρώ
Για 19 έτη ασφάλισης: 379,20 ευρώ
Για 20 και άνω έτη ασφάλισης: 384 ευρώ.

Το ανωτέρω κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου χορηγείται αυτοτελώς στον επιζώντα ή/και διαζευγμένο σύζυγο και στα δικαιοδόχα τέκνα. Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.

Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες