26. Μαΐου 2019

Τα πρώτα συμπεράσματα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φραγμάτων και Ταμιευτήρων

του κ. Κων/νου Γκούμα:

Πολύ σημαντικά τα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν από το 3o Πανελλήνιο Συνέδριο Φραγμάτων και Ταμιευτήρων όπως ανακοινώθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξή {1} του κ. Γ. Ντουνιά, Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ) .

Στη Θεσσαλία τα συμπεράσματα αυτά είναι ιδιαίτερα οικεία, αφενός γιατί επανειλημμένα έχουμε αναδείξει επιστημονικές τοποθετήσεις για τα θέματα αυτά αφετέρου γιατί το οικολογικό-υδατικό μας πρόβλημα είναι το πιο σημαντικό στην περιοχή (λες και συναγωνίζεται δυστυχώς άλλα δύσκολα κοινωνικά προβλήματα π.χ. ανεργία, μετανάστευση κλπ).

Εκτός όμως από τα σημασία αυτών των έργων (φραγμάτων – ταμιευτήρων) ο κος Ντουνιάς επεσήμανε ότι η κατασκευή ενός μεγάλου ταμιευτήρα υπερέχει σημαντικά έναντι της κατασκευής πολλών μικρών, ενώ άγγιξε και το σοβαρό πρόβλημα της παρακολούθησης και της συντήρησης τους που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και δεν είναι μόνο τεχνικό πρόβλημα αλλά αφορά και στην κοινωνία και στους κυβερνήτες μας (κεντρικά και τοπικά).

Επίσης αναφέρθηκε στον “πόλεμο” εναντίον των υδροηλεκτρικών έργων (παρότι η υδροηλεκτρική ενέργεια έχει την μικρότερη συμμετοχή στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου), γεγονός που μάλλον υποκρύπτει εξυπηρέτηση ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας. Τέλος πολύ εύστοχα ο κος Ντουνιάς σχολίασε και την υπόθεση των έργων Άνω Αχελώου, «χτυπώντας το καμπανάκι» για το πρόβλημα της λειψυδρίας και επισημαίνοντας το επείγον του προβλήματος.

{1} Δηλώσεις Προέδρου Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ) κ. Γ. Ντουνιά.

– Υpaithros.gr : «Τα περισσότερα φράγματα στην Ελλάδα έχουν ανεπαρκή παρακολούθηση και συντήρηση»

http://www.ypaithros.gr/fragmata-ellada-aneparki-sintirisi/

– ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ : «Ανεπαρκής η παρακολούθηση και συντήρηση φραγμάτων»

http://www.eleftheria.gr/m/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/it

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες