26. Μαΐου 2019

Νέες προκυρήξεις για τη γεωργία και τους νέους αγρότες

Στους επόμενους δύο μήνες, και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αναμένεται να ανοίξουν οι προκηρύξεις σημαντικών δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020. Διαβάστε παρακάτω

Βιολογική γεωργία

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα δημοσιευθεί η νέα πρόσκληση της Βιολογικής Γεωργίας, με στόχο η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων να ξεκινήσει από τις αρχές Δεκέμβρη. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση του μέτρου 11 «βιολογικές καλλιέργειες» με τις τέσσερις διαφορετικές δράσεις βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες – βιοκαλλιεργητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου είχαν υποβληθεί συνολικά 64.016 αιτήσεις. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να προκηρυχθεί εκ νέου το Μέτρο για τις δύο Δράσεις, 11.1.2 και 11.2.2, που αφορούν τη βιολογική κτηνοτροφία (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί»). Το διαθέσιμο ποσό θα είναι στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ.

Νιτρορύπανση

Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, προγραμματίζεται να έχει προκηρυχθεί και η δράση 10.1.04 «μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Η Δράση εφαρμόζεται σε 30 περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, καθώς και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο της Δράσης. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Νέοι αγρότες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την προκήρυξη της 2ης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 «εγκατάσταση νέων γεωργών». Το υπουργείο προχώρησε το καλοκαίρι στην προδημοσίευση της νέας πρόσκλησης, που αφορά την υποβολή αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο πρόγραμμα «εγκατάσταση νέων γεωργών» για το έτος 2017 στις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος, στις οποίες κατά την πρώτη πρόσκληση δεν υπήρξε ανταπόκριση και περίσσεψαν πόροι, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Κριτήρια Επιλεξιμότητας: Εν δυνάμει δικαιούχοι μπορούν να κριθούν όλοι οι νέοι που είναι κάτοικοι σε μία από τις προαναφερθείσες περιφέρειες, ηλικίας 18-41 ετών, δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την γεωργία.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι η υποβολή Δήλωσης ΟΣΔΕ 2017 με δηλωθείσα έκταση εκφρασμένη ως τυπική απόδοση 8.000€ και άνω που υπολογίζεται με αντίστοιχους δείκτες από γεωπόνους μελετητές.

Στο εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ακόμη και φοιτητές που βρίσκονται στο 4 έτος σπουδών, άνεργοι , ακόμη και αυτοί που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Η δέσμευση του προγράμματος είναι για 3-4 έτη και επιδοτεί τους Νέους Αγρότες με 17.000-22.000€, δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στους ανέργους.

Οργανώσεις παραγωγών

Εν τω μεταξύ, θα έχει προκηρυχθεί και το μέτρο 9 «σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών», με δημόσια δαπάνη τα 30 εκατ. ευρώ, περίπου. Στόχος του Μέτρου είναι να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στους παραγωγούς, ώστε να ενισχυθεί η συσπείρωσή τους μέσω της στενής συνεργασίας τους, στο πλαίσιο λειτουργίας των ομάδων και των οργανώσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, η υπουργική απόφαση θα υπογραφεί άμεσα.

Πηγή: ypaithros.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες