25. Μαΐου 2019

Στην κορυφή αμυγδαλοπαραγωγής η Ελασσόνα

Ανάμεικτη η εικόνα για τους αμυγδαλοπαραγωγούς στον κάμπο, καθώς θετικός είναι ο απολογισμός της φετινής χρονιάς στην Ελασσόνα, μία περιοχή στην οποία φυτεύονται συνεχώς νέα δέντρα, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται οι συνάδελφοί τους στην επαρχία Τυρνάβου και στη Μαγνησία, αφού όχι μόνο επλήγη η παραγωγή τους από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά βρίσκεται στον αέρα και η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ. Έτσι, λόγω ελλειμματικής αγοράς, όσοι κατάφεραν να έχουν παραγωγή καρπώθηκαν μια ικανοποιητική τιμή, η οποία κυμάνθηκε λίγο πάνω από την περσινή, ήτοι περίπου στα 2,70 ευρώ/κιλό.

Χαμόγελα στην Ελασσόνα

Η επαρχία Ελασσόνας, και ιδιαίτερα τα χωριά Φαρμάκι, Μηλέα και Δομένικο, κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της αγοράς, η οποία λόγω γενικότερης έλλειψης αμυγδάλου, αναζητούσε εναγωνίως το προϊόν. Σημαντικό ρόλο τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στη συμφωνία που κλείστηκε με εμπόρους, έπαιξε η Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Ελασσόνας», η οποία αριθμεί 38 παραγωγούς. Η παραγωγή, που συγκομίστηκε από 1.000 στρέμματα, ανέρχεται σε 150 τόνους (80 τόνοι πέρυσι), η πλειοψηφία των οποίων πουλήθηκε στην Agronuts (με έδρα το Συκούριο) έναντι 2,70 ευρώ/κιλό (πέρυσι η συμφωνία κυμάνθηκε 2,65 ευρώ/κιλό). Υπολογίζεται ότι η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 300 κιλά/στρ., ήτοι 10 κιλά το δέντρο. Η βασική ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι η Φυρανιά και ακολουθούν η Texas και η Feradella.

Όσον αφορά στους μεμονωμένους αμυγδαλοπαραγωγούς της επαρχίας (πάνω από 200), οι περισσότεροι ακολούθησαν την τιμολογιακή πολιτική του Συνεταιρισμού, ενώ υπήρξαν και παραγωγοί που πούλησαν με 2,80 ευρώ/κιλό. Το αξιοσημείωτο και συνάμα ενθαρρυντικό είναι η εμφάνιση Ιταλών εμπόρων, οι οποίοι προσέγγισαν τους Ελασσονίτες αμυγδαλοπαραγωγούς και προχώρησαν σε αξιόλογες συμφωνίες.

Ζημιές για το Συκούριο και Ν.Μαγνησίας

Στον αντίποδα, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί της επαρχίας Συκουρίου και του Νομού Μαγνησίας, όπου η παραγωγή τους επλήγη ανεπανόρθωτα από τον παγετό του Ιανουαρίου. Στον Νομό Λάρισας (περιοχές Συκουρίου, Αγιάς, Κιλελέρ) είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, ενώ στον Νομό Μαγνησίας, όπως καταγγέλλει ο Βαγγ. Παρσάς, «ο Οργανισμός αρχικά δεν δεχόταν ως ζημιογόνο αίτιο τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα η αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Λάρισα για να υπάρξει και στα Κανάλια Μαγνησίας εκτίμηση των ζημιών. Έχουμε στη διάθεση μας σχετική βεβαίωση από τον καθηγητή Γ. Νάνο. Ακόμη περιμένουμε ενημέρωση».

Πηγή: ypaithros.gr

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες