26. Ιουνίου 2019

Μείωση φορολογίας & ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες ζητά ο Κ.Αγοραστός

«Να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της Θεσσαλίας στο υπομέτρο6.1, να προκηρυχθεί η απονιτροποίηση και επιτέλους να γίνει αξιόπιστο το κεντρικό κράτος στις πληρωμές του προς τους αγρότες»

«Το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους. Το να εξαγγέλλονται σε παρασυσκέψεις ή συζητήσεις καφενείου αρδευτικά έργα για τα οποία μόνο οι μελέτες θα χρειαστούν πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν ή έργα χωρίς να υπάρχει σαφή πρόβλεψη χρηματοδότησης, αυτό δεν δείχνει σοβαρή προσέγγιση, δεν συνιστά σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, δεν είναι λύση»

Να προκηρυχθούν αμέσως όλα τα επενδυτικά μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, να ενταχθούν στο υπομέτρο 6.1 όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της Θεσσαλίας, μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, άρση των στρεβλώσεων στο κόστος παραγωγής και να καταστεί το κεντρικό κράτος αξιόπιστο στις πάσης φύσεως πληρωμές προς τους παραγωγούς, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο.

Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «αδικεί τους παραγωγούς της Θεσσαλίας να τσουβαλιάζονται και να λοιδορούνται με τη ρετσινιά «αγρότες του… καναπέ».

Προσωπικά – είπε -γνωρίζω και συναντώ καθημερινά αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους και δασεργάτες που μοχθούν, που νύχτα αρχίζουν και νύχτα τελειώνουν. Γνωρίζω ανθρώπους που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, που τα διαθέτουν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία και τη Ν. Κορέα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων επί θητείας αιρετής Περιφέρειας αυξήθηκαν στη Θεσσαλία κατά 500%. Προφανώς αυτό δεν το κατάφεραν από τον… καναπέ τους», σημείωσε.

Περίμενα έργα και δεσμεύσεις

«Η Περιφέρεια δεν θα εγκαταλείψει τη διεκδίκησή τους, όχι από ιδεοληψία ή ανεπάρκεια αλλά γιατί η υπόθεση αποτελεί θέμα επιβίωσης για τη Θεσσαλία. Αν δεν έρθει το νερό του Αχελώου τότε δεν θα αρδευτούν 270 χιλιάδες στρέμματα.»

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκαθάρισε ότι «χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτικός τομέας, χωρίς νερό δεν υπάρχει Θεσσαλία» και ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για να χρηματοδοτηθούν αρδευτικά έργα κατά απόλυτη προτεραιότητα και ανάλογα του μεγέθους του προβλήματος (η Θεσσαλία είναι ελλειμματική κατά 450εκατ. κυβικά το χρόνο) από προγράμματα των υπουργείων (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το πρόγραμμα των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος).

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός είπε μεταξύ άλλων:

«Στη Θεσσαλία υπάρχουν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών – πρότυπο σ’ όλη τη χώρα, έχει γίνει και γίνεται στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία, πολλοί παραγωγοί επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν το κόστος.

Γίνεται επίσης προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται από επιστήμονες εδώ στον τόπο μας, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.
Προσπάθειες γίνονται επίσης και για τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό – τα περιθώρια είναι βεβαίως πολύ μεγάλα.

Τι ζητούν κυρίως οι άνθρωποι της παραγωγής; Ένα αξιόπιστο κράτος: Αξιόπιστο στις πληρωμές επιδοτήσεων και τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, αξιόπιστο στην οικονομική πολιτική, χωρίς να τους παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους η Εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο.

Προσοχή: Οι αγρότες δεν λένε να μην πληρώνουν. Να μην πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και εισφορές δικαίως ζητούν. Όπως επίσης ζητούν το κόστος παραγωγής να είναι ανάλογο των άλλων κρατών, χωρίς στρεβλώσεις στην αγορά των εφοδίων. Και επιτέλους, πρέπει να προκηρυχθούν τα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Έχουμε φθάσει στο μέσο του προγράμματος και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει μόνο οι νέοι αγρότες.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ.

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
Newsletter


Κατηγορίες