20. Νοεμβρίου 2018 ΛΑΡΙΣΑ13°CΒΟΛΟΣ16°CΤΡΙΚΑΛΑ12°CΚΑΡΔΙΤΣΑ11°C

Το κρασί, το τσάι και οι θαυμαστές φαινόλες

Φανταστείτε μια κατηγορία φυσικών φαρμάκων τόσο μεγάλη, τόσο εξαπλωμένη στην αλυσίδα των τροφών και τόσο βιολογικά ενεργή που οι δυνατότητές της στην προστασία της υγείας είναι απόλυτα εκθαμβωτικές. Οι επιστήμονες όλου του κόσμου έχουν μείνει έκπληκτοι μπροστά στις ικανότητές της να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια, να εμποδίζει την εξέλιξη του καρκίνου και να εκτελεί μια πλειάδα λειτουργιών που δυναμώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Πρόκειτα για τις ισχυρές πολυφαινόλες, οι οποίες περιέχουν συστατικά με στυπτικές ιδιότητες που ονομάζονται τανίνες. Ίσως είναι το μυστικό όπλο για την καταπολέμιση πολλών ασθενειών. Είναι πρώτες στη λίστα μελέτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου ως φυσικοί αντικαρκινικοί παράγοντες.

Οι πολυφαινόλες καταπολεμούν τους ιούς

Η μάχη ανάμεσα στους ιούς και στις πολυφαινόλες οδήγησε σε μια σημαντική μελέτη στον Καναδά. Τη δεκαετία του ΄70, δυο μικροβιολόγοι παρατήρησαν ότι ένας ιός που ήρθε σε επαφή με εκχύλισμα φράουλας παρέλυσε και ήταν πλέον ανίκανος να εισχωρήσει στην κυτταρική μεμβράνη, να ρίξει το DNA του στον πυρήνα του κυττάρου και να δώσει εντολή στο ζωτικό γενετικό μηχανισμό του να παράγει πλειάδα νέων ιών που θα κατέστρεφαν τον οργανισμό. Σίγουροι πως αυτό ήταν ένα νέο βήμα προς τον έλεγχο των λοιμώξεων με τη βοήθεια ορισμένων τροφών, ο δρ. Jack Konowlchuk και η Joan Speirs άρχισαν να μελετούν εκχυλίσματα διαφόρων φρούτων για την καταπολέμιση μολυσματικών ιών.

ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΜΗΛΑ

Καλλιέργησαν διάφορους ιούς σε δίσκους και μετά αγόρασαν μια ποικιλία φρούτων για να τους “ταϊσουν”: βατόμουρα, μαύρα σταφύλια, ένα ρόδι, φρέσκες και κατεψυγμένες φράουλες, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ξινόμηλα, άγρια cranberries και κόκκινα βατόμουρα. Ύστερα από κάποιες χημικές διεργασίας, οι Καναδοί επιστήμονες κατέληξαν με αρκετά δοχεία από πολύχρωμα εκχυλίσματα φρούτων, τα οποία στη συνέχεια πρόσθεσαν σε δοκιμαστικούς σωλήνες όπου υπήρχαν ιοί σε καλλιέργιες κυτταρικών ιστών.

Όταν ύστερα από 24 ώρες πήγαν να επιθεωρήσουν το μείγμα τους, έμειναν άφωνοι στη θέα της καταστροφής. Ελάχιστοι ιοί είχαν επιβιώσει! Ο δρ. Konowlchuk πιστεύει ότι τα χημικά των φρούτων σήκωσαν ένα είδος βιοχημικού “οχυρού” γύρω από τους ιούς, το οποίο εμπόδισε την εισβολή τους στις κυτταρικές μεμβράνες που υπήρχαν στις καλλιέργεις των ιστών. Ανίκανοι να εισχωρήσουν στα κύτταρα, οι ιοί εξοντώνονταν.

Το απίστευτο ήταν ότι όλα τα εκχυλίσματα των φρούτων νίκησαν τους ιούς. Παρόλο που τα πιο συμπυκνωμένα ήταν πιο δηλητηριώδη, ακόμα και οι μικρές δόσεις αυτών ήταν ισχυρές. Στην ουσία σχεδόν κανένας από τους ιούς της πολιομυελίτιτδας δεν κατάφερε να επιζήσει (λιγότεροι από το 1%) από την 24ωρη αυτή μάχη, ενώ εξοντώθηκαν ακόμα και όταν οι επιστήμονες αραίωσαν το εκχύλισμα σε αναλογία ένα προς δέκα. Το αραιωμένο εκχύλισμα του ροδάκινου είχε το μικρότερο αποτέλεσμα και πάλι όμως εξουδετέρωσε περίπου το 80% των ιών της πολιομυελίτιδας.

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τα συστατικά των διαφόρων φρούτων και φυτών επιδρούν τόσο στους ιούς όσο και στα κύτταρα για πρόληψη των μολύνσεων. Ενθαρρυμένοι από τα απροσδόκητα αυτά αποτελέσματα, αποφάσισαν να εξετάσουν ακόμη τα μήλα, το κρασί και άλλους χυμούς και αφεψήμετα του εμπορίου. Ο χυμός μήλουτου σταφυλιού αλλά και του κρασιού και του τσαγιού αποδείχτηκαν εξαιρετικά ισχυροί ενάντια στους ιούς.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ

Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν τους ενεργούς παράγοντες των φρούτων. Οι Καναδοί ερευνητές ήταν σίγουροι πως ο βασικός ανταγωνιστής των ιών στο χυμό του σταφυλιού ήταν οι πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης της τανίνης και υποψιάζονταν ότι το ίδιο ίσχυε και στο χυμό του μήλου και στο τσάι. Πράγματι, είχαν μελετήσει καθαρή τανίνη σταφυλιού που είχε σταλεί από το Μπορντό της Γαλλίας και διαπίστωσαν ότι αποτελούσε παράγοντα εναντίον πολλών ιών. Τα κόκκινα κρασιά είναι εξαιρετικά πλούσια σε τανίνες.

Καταπολέμηση του έρπητα και του καρκίνου

Ο δρ. Konowlchuk επίσης παρατήρησε μετά από πειράματα ότι η τανίνη έχει εξαιρετική ικανότητα να ελέγχει τον ιό του απλού έρπητα. Επίσης είναι πιθανό πολλές από αυτές τις φαινόλες να αποτρέπουν τον καρκίνο και γενικά να προστατεύουν τους ιστούς του σώματος από κάθε είδους βλάβη. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των πολυφαινόλων λειτουργούν αποτελεσματικά με τη βοήθεια τριών μηχανισμών:

  • Σταματούν τη δημιουργία καρκινογόνων
  • Ενεργοποιούν τη φυσική αποτοξινωτική άμυνα του σώματος
  • Καταστέλλουν την εξέλιξη του καρκίνου

Που κρύβονται οι πολύτιμες πολυφαινόλες

Έχει διαπιστωθεί ότι τροφές πλούσιες σε χλωρογονικό οξύ, το οποίο διακρίνεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, είναι τα μήλα, οι βλαστοί πράσινου τσαγιού, οι πατάτες και ο ψημένος καφές. Τα σταφύλια, ορισμένοι ξηροί καρποί και οι φράουλες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα ελλαγικού οξέος, που αποτελεί σημαντικό αναστολέα μετάλλαξης. Τα πίτουρα σταριού και οι σπόροι κριθαριού είναι πλούσια σε φερουλικό οξύ, ενώ τα δαμάσκηνα, τα κεράσια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα σταφύλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες κινναμωμικού οξέως, μιας άλλης φαινόλης που δείχνει βιολογικά ενεργή. Το πράσινο τσάι είναι δύο φορές ισχυρότερο από το μαύρο τσάι.

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ




Newsletter


Κατηγορίες