15. Δεκεμβρίου 2018 ΛΑΡΙΣΑ6°CΒΟΛΟΣ10°CΤΡΙΚΑΛΑ5°CΚΑΡΔΙΤΣΑ3°C

Κριθάρι: Το καρδιαγγειακό φάρμακο

28 Σεπτεμβρίου 20170

Για περίπου 6000 χρόνια, το κριθάρι θεωρούνταν τροφή για δύναμη και ενεργητικότητα. Οι Ρωμαίοι μονομάχοι έτρωγαν το σπόρο για να παίρνουν δύναμη. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, κυρίως στη Μέση Ανατολή, όπου το κριθάρι αποτελεί βασική τροφή ως δημητριακό και σπόρος για αλεύρι, τα ποσοστά καρδιοπαθειών είναι πολύ χαμηλά. Στο Πακιστάν πολλοί το αποκαλούν “φάρμακο για την καρδιά”.

Σύγχρονες Θεωρίες

Το κριθάρι είναι πράγματι φαρμακευτική τροφή, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιοπαθειών, της δυσκοιλιότητας και επομένως και άλλων πεπτικών δυσλειτουργιών, πιθανόν και του καρκίνου.

Καρδιαγγειακό Φάρμακο

Το κριθάρι φαίνεται πως μειώνει τη χοληστερίνη με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος, ακριβώς σαν αυτή του πιο σύγχρονου φαρμάκου κατά της χοληστερίνης, είναι να επηρεάζει την παραγωγή χοληστερίνης από το συκώτι. Ερευνητές του υπουργείου Γεωργίας στο Madison του Wisconsin, ανακάλυψαν στο κριθάρι τρία μεμονωμένα συστατικά που καταστέλλουν την ικανότητα του συκωτιού να παράγει την καταστρεπτική για τα αιμοφόρα αγγεία χοληστερίνη LDL, η οποία προκαλεί καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Όταν δόθηκε κριθάρι σε χοίρους, παρατηρήθηκε μείωση της χοληστερίνης κατά 18%.

ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Το κριθάρι όμως μειώνει τη χοληστερίνη και στον άνθρωπο. Η δρ. Rosemary Newman από το Πανεπιστήμιο της Montana παρατήρησε δραματική μείωση της χοληστερίνης στους άντρες που έτρωγαν δημητριακά, κέικ και ψωμί από αλεύρι αναποφλοιωμένου κριθαριού. Επί έξι εβδομάδες έτρωγαν τρεις μερίδες προϊόντων από κριθάρι κάθε μέρα. Η χοληστερίνη τους έπεσε κατά 15%. Όσο περισσότερη χοληστερίνη είχαν, τόσο μεγαλύτερη πτώση παρατηρούσαν. Μια άλλη ομάδα που έτρωγε προϊόντα από σταρένιο αλεύρι ή πίτουρο δεν παρουσίασε καμιά αλλαγή στις τιμές της χοληστερίνης. Η δρ. Newman πιστεύει ότι η μείωση της χοληστερίνης οφείλεται εν μέρη και στη βρόμη, η οποία δεν υπάρχει στον εξωτερικό φλοιό αλλά στο εσωτερικό κυτταρικό περίβλημα του σπόρου. Μαζί με μια ομάδα Σουηδών επιστημόνων, προσπαθούν να καθορίσουν ποιά συγκεκριμένα είδη κριθαριού επιφέρουν τη μεγαλύτερη μείωση στη χοληστερίνη.

Πειράματα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin δείχνουν επίσης ότι οι κάψουλες κριθαρέλαιου – που περιέχουν παράγοντες οι οποίοι μειώνουν την παραγωγή χοληστερίνης του συκωτιού – ελαττώνουν τη χοληστερίνη κατά 9-18% σε ασθενείς που έχουν κάνει εγχείριση bypass.

Αντίδοτο για τον καρκίνο

Ο δρ. Charles Elson, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, ισχυρίζεται ότι τα χημικά συστατικά του σπόρου αποτελούν αντικαρκινικούς παράγοντες. Πιστεύεται ότι οι αναστολείς πρωτέασης, τα ισχυρά χημικά που υπάρχουν σε όλους τους σπόρους, επομένως και στο κριθάρι, καταστέλλουν τους καρκινογόνους παράγοντες στην εντερική περιοχή και έτσι λειτουργούν ως αντίδοντο στη δημιουργία του καρκίνου.

Θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα

Επιστήμονες από το Ισραήλ προτείνουν τη χρήση του σπόρου του κριθαριού που πετιέται μετά την κατασκευή της μπίρας για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Αντικατέστησαν σε ορισμένα μπισκότα το σταρένιο αλεύρι με αλεύρι από κριθάρι και τα έδωσαν σε 19 ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα, οι οποίοι εξαρτιόταν αποκλειστικά από καθαρκτικά. Οι 15 από αυτούς θεραπεύτηκαν τελείως, είχαν συχνότερες κενώσεις, λιγότερα αέρια και κοιλιακό πόνο και έκοψαν τα καθαρκτικά. Όταν σταμάτησαν την κατανάλωση κριθαριού, μέσα σε ένα μήνα σχεδόν όλοι έπαθαν ξανά δυσκοιλιότητα και επέστρεψαν στα καθαρκτικά. Η δρ. Newman ανακάλυψε και αυτή μέσα απ’ τις μελέτες της ότι το κριθάρι είναι ιδανική τροφή για ομαλή λειτουργία του εντέρου.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΚΡΙΘΑΡΙ ΤΡΟΦΕΣ ΕΝΤΕΡΟ

Πρακτικά Ζητήματα

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι όσο λιγότερη επεξεργασία έχει υποστεί το κριθάρι, τόσο καλύτερο είναι για την υγεία. Τα καλύτερα είναι ο σπόρος κριθαριού που μπορεί να γίνει αλεύρι, το χοντροαλεσμένο κριθάρι, το μισοβρασμένο κριθάρι (κάτι σαν σταρένιο πλιγούρι) και οι νιφάδες κριθαριού. Το σκοτσέζικο και το μαργαριτώδες κριθάρι (pearl barley) έχουν μικρότερη θεραπευτική δράση, ειδικά κατά της δυσκοιλιότητας.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σταρένιο αλεύρι σε όλες τις συνταγές σας με αλεύρι κριθαριού.

Μη θεωρείτε την μπίρα πηγή κριθαριού. Ουσιαστικά όλα τα χημικά που μειώνουν τη χοληστερίνη καταλήγουν στο κατακάθι. Ένα μέρος αυτών των χημικών χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλευριού, το οποίο διανέμεται στα καταστήματα με υγιεινές τροφές, στους παραγωγούς δημητριακών και στους φούρνους.

Γράψτε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.


agrothessalynews.gr

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αγρότες & κτηνοτρόφους, συλλόγους & συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή & όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Θεσσαλίας και την Ελληνική επιχειρηματικότητα & τις θέσεις εργασίας του τόπου μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ




Newsletter


Κατηγορίες